Viet Dominique - CRT Occitanie_HD-ctp
Cordes-sur-Ciel (affiche 22711) (81) - RMP0020403_Viet Dominique - CRT Occitanie_HD

Occitanie / Pyrénées-Méditerranée

La Region Occitània / Pirenèus-Mediterranèa es caracterizada per una bèla varietat de paisatges e una granda riquesa culturala.

Es la 2na region mai granda region en susfàcia de la França metropolitana, amb un territòri mai vaste que l’Irlanda. Sa populacion es en plena creissença (+ 800 000 abitants prevists fins a 2030).

En 2017, la region tira cap a l’economia de l’avenidor e enfortís son engatjament dins lo desvolopament economic e l’innovacion. L’industria, l’agricultura, lo litoral, la montanha, lo numeric son toutes d’atots que ne dispausa aqueste territòri e constituisson tant d’oportunitats de creacion d’emplecs.

La region Occitània s’auça en tant que bastion nacional de l’aeronautica e l’aeroespacial, amb 800 entrepresas e una plaça de leader mondial dins la filièra aeronautica e leader europèu dins l’aeroespacial.

Lo sector agricòla representa 140.000 personas activas.  L’Occitània es aital la 2na region francesa en tèrmes d’emplec agricòla e 1èra region biò en nombre de bòrias.

Amb 30 milions de toristes per an, la region engendra prèp de 14M€ de recèptas toristicas cada an. Dispausa de nombroses sites de bèla notorietat que contribuisson al dardalh dels territòris que s’i tròban.

La Region Occitània sosten la competivitat e la montada en gamma dels establissements toristics, mai que mai dins las zònas de montanha, pr’amor de diversificar l’ofèrta e favorisar un torisme de 4 sasons.

Amb sos 220 quilomètres de còstas e sas 20 estacions balneàrias sul litoral, la Region venguèt una vertadièra poténcia maritima. Es la 1èra flotilha francesa de pesca de la Mediterranèa.

RMP0057134_Boutonnet Laurent - Region Occitanie_HD-ctp
RMP0034997_Thebault Patrice - CRT Occitanie_HD-ctp
RMP0053227_DARNAUD Antoine - Region Occitanie_HD
RMP0020401_Viet Dominique - CRT Occitanie_HD

Euròpa

La Region Occitània / Pirenèus-Mediterranèa es una region amb una dimension e un destin europèu. Situada dins lo còr del Sud-Oèst europèu, desira venir d’aquí enlà un actor a part entièra de la construccion europèa en afirmant sa capacitat a s’integrar dins una logica de projèctes al servici dels actors, dels territòris e de las populacions en ligam amb sos partenaris immediats de la Peninsula Iberica (institucions membres de la Comunautat de Trabalh dels Pirenèus), de la Mediterranèa, mas tanben amb d’autras regions europèas, dins lo quadre dels malhums europèus o de partenariats enfortits.

Las Regions an un ròtle clau de jogar: al delà de lors implicacions creissentas dins l’organizacion de las politicas europèas e dins la gestion dels fonds europèus, son tanben un especi pertinent per renosar un dialòg ciutadan entre las populacions, los territòris e lors actors, e las institucions comunatàrias.

Occitània / Pirenèus-Mediterranèa pretend jogar aqueste ròtle e agir al nom de valors umanistas, solidàrias, de patz e fraternitat, que fòrman lo sòcle de la construccion europèa.

Donadas

RMP0006516_Viet Dominique - CRT Occitanie_HD
Susfàcia (en km²) 72.724 km²
Susfàcia de montanha pirenenca (km²) 13.000 km²
Populacion 5.830.000 abitants
Densitat de la populacion 79 habitants per km²
Capitala administrativa Tolosa
Kms de frontièra ES-FR-AND 623 km amb l’Espanha
57 km amb l’Andòrra
Kms de còsta 220 km
Departaments 13  (Arièja, Aude, Aveiron, Gard, Nauta-Garona, Gèrs, Erau, Òlt, Losera,
Nauts Pirenèus, Pirenèus Orientals, Tarn e Tarn e Garona)
Lengas francés, catalan e occitan
RMP0067909_DARNAUD Antoine - Region Occitanie_HD
RMP0069858_Boutonnet Laurent - Region Occitanie_HD
RMP0008271_Viet Dominique - CRT Occitanie_HD