L’Agència dels Pirineus i l’associació “una marca per als Pirineus”, que acaba de canviar el seu nom a “Agora Pirineus”, van organitzar els dies 6, 7 i 8 d’octubre una trobada d’actors pirinencs a la ciutat bearnesa de Oloron Sainte-Marie.

Més de 500 persones van participar en les jornades, que van fomentar el sentiment de pertinença al territori. En aquesta segona edició de Pyrénéo va tenir lloc la signatura del Conveni entre l’Estat Francès i les dues regions de Nouvelle Aquitaine i Occitanie per al desenvolupament sostenible dels Pirineus, amb una dotació de 160 milions d’euros per al període 2021-2027.

La cooperació transfronterera en el cor de Pyrénéo

En la sessió principal, dedicada a la cooperació transfronterera, el director de la CTP, Jean-Louis Valls, va tenir l’oportunitat de presentar el treball del Consorci. A continuació, Idoia Arauzo, en substitució d’Eva García Balaguer, va presentar l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic. En la mateixa sessió es van presentar diversos projectes finançats pel programa Interreg POCTEFA, com AVENIR, ENTREPYR, ARTIS o APTITUDE. També es va exposar la iniciativa de la Ruta Transpirinenca del Ferro i es va explicar una iniciativa de cooperació entre col·legis mitjançant la qual s’imparteixen les classes en francès, castellà i basc.

En aquest sentit, Mathieu Bergé, conseller regional de Nouvelle-Aquitaine, va reclamar l’obertura dels passos fronterers que es van tancar durant la pandèmia i que encara romanen tancats. D’altra banda, va animar a les autoritats a aplicar el mecanisme de cooperació transfronterera pel qual la Comissió Europea va aprovar la possibilitat d’aplicar la legislació de l’estat membre que sigui més favorable en el cas d’obstacles administratius fronterers. Finalment, es va referir a l’estatut de ciutadania transfronterera i la importància de l’aprenentatge d’idiomes, dels transports públics transfronterers o l’homologació de títols formatius.

Més informació: