plenario2020

Els representants dels set territoris que integren el consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus es van reunir ahir en el marc del XXXVIII Consell Plenari de la CTP, el primer Plenari virtual en els 38 anys d’història de la CTP. El tema recurrent durant l’esdeveniment ha estat com està afectant la pandèmia als territoris fronterers i com fer front a aquesta situació. Ha estat organitzat des de Vielha per la Generalitat de Catalunya, que ostenta la presidència rotatòria de la CTP des del novembre del 2019 i fins a la fi del 2021.

Bernat Solé, conseller d’Acció Exterior, Relacions institucionals i Transparència de la Generalitat de Catalunya, en representació de la presidència de la Generalitat, i els representants de la resta de les institucions membres del consorci transfronterer han aprovat la Declaració Comuna, amb la qual reafirmen el seu compromís amb la Comunitat de Treball dels Pirineus. Durant l’esdeveniment s’han repetit les crides a la cooperació i al treball en comú per poder superar les conseqüències que la COVID-19 està tenint al territori pirinenc.

Bernat Solé, com a representant de la Presidència actual de la CTP, ha destacat la importància de la cooperació transfronterera i ha resumit la tasca realitzada en l’últim any: “A la CTP hem obert diverses línies de treball com la de joventut o la de cultura. Estem compromesos amb Europa, però necessitem més suport europeu; més fons i més reconeixement, perquè el nostre repte és contribuir a crear una Europa més connectada i més pròspera. En aquest sentit, els Pirineus són un espai de gran potencial”, ha assenyalat. I també ha declarat que “les persones sempre han d’estar al centre de les polítiques”.

bernat-sole

Marian Elorza Zubiria. Secretària General d’Acció Exterior d’Euskadi, ha expressat que “ens toca a tots fer front als nous reptes en un panorama marcat per la incertesa. Next generation EU és una eina fonamental per fer front a les devastadores conseqüències de la COVID-19”.

Pascale Péraldi, Consellera Regional de la Regió Occitanie/Pyrénées-Mediterranée, ha aprofitat l’avinentesa per felicitar la presidència catalana per haver impulsat el Fòrum Transpirinenc de la Joventut i ha anunciat que “cal implicar els joves en la cooperació transfronterera; per això, us convidem a organitzar una de les vostres trobades transfrontereres a Occitània. Ens agradarà molt acollir-vos quan es pugui”.

Ana Ollo, Consellera de Relacions Ciutadanes i Institucionals del Govern de Navarra, ha destacat que “la cooperació territorial ha de ser activa i coordinada. Les polítiques actives contra el canvi climàtic o l’economia circular són àrees estratègiques. Entenem que, a través d’espais com la CTP, podem sortir més forts d’aquesta crisi que ens assola a tots”.

Maria Ubach, Ministra d’afers exteriors del Govern d’Andorra, va coincidir amb aquesta idea i va explicar que “la CTP tindrà un paper essencial en els propers anys amb l’Estratègia Pirinenca (EPi) i el futur programa POCTEFA. L’EPi és un èxit dels últims anys que tindrà un impacte a favor dels ciutadans dels nostres territoris. Els diferents grups de treball han demostrat que serà un instrument molt útil per a la cooperació”.

Mathieu Bergé, Conseller de la Regió de Nouvelle-Aquitaine, ha destacat que “pel que fa a POCTEFA, creiem que la futura programació del període 2021-2027 ens portarà a tenir una visió cada vegada més qualitativa de la cooperació transfronterera i aconseguirem acostar Europa als seus ciutadans”.

Per la seva banda, Mayte Pérez, Consellera de Presidència i Relacions Institucionals del Govern d’Aragó, ha assenyalat que “la notorietat que està adquirint tot allò relacionat amb la lluita contra el canvi climàtic és fonamental, i més en l’àmbit transfronterer. Guanyar visibilitat de la cooperació transfronterera en el context de la Unió Europea és també un dels objectius de l’Estratègia Pirinenca”.

rosa-amoros

Durant el Consell Plenari, la Secretària General de la Comunitat de Treball dels Pirineus, Rosa Amorós Capdevila, ha resumit les iniciatives que la CTP ha dut a terme aquest any amb l’objectiu d’adaptar-se a la situació particular de pandèmia mundial. També ha assenyalat les prioritats futures d’aquest organisme: “La CTP ha volgut insistir en algunes accions concretes de cooperació transfronterera, des del punt de vista del canvi climàtic, les mesures posteriors a la crisi han de ser coherents amb les mesures relacionades amb l’energia. Entre les mesures prioritàries hi ha la promoció i l’atractiu del territori, la CTP proposa donar suport al teletreball i la formació en línia. També és necessari impulsar projectes de desenvolupament econòmic per reactivar el territori.”

A més, el director de la CTP, Jean-Louis Valls, va exposar els fruits obtinguts per la posada en marxa de l’Estratègia Pirinenca, liderada per la mateixa CTP, i va presentar els avenços realitzats pels diferents grups de treball que s’han constituït en aquest any. També va presentar les xifres de projectes programats pel programa europeu Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020), del qual la Comunitat de Treball dels Pirineus és autoritat de gestió, com ja ho va ser del POCTEFA 2007-2013. El Programa POCTEFA 2014-2020 ha programat 173 projectes de cooperació transfronterera cofinançats pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) a través de tres convocatòries de projectes.

Així mateix, el grup de treball de joventut ha presentat el pla que portarà a l’organització del primer Fòrum Transpirinenc de Joventut previst per al 2021. La presentació d’aquesta acció ha estat realitzada per tres joves de diferents territoris pirinencs, que han explicat la motivació que hi ha darrere de la iniciativa i han donat pas a un vídeo en què intervenen més joves implicats en el fòrum. El vídeo està disponible aquí:

Durant la part inicial del Plenari ha tingut lloc una taula rodona sobre l’impacte de la COVID-19 en els territoris fronterers, en què han intervingut representants europeus de diferents institucions com ara el Parlament Europeu, la Comissió Europea i el Comitè de les Regions. A més, Elisa Ferreira, Comissària europea de Cohesió i Reformes, hi ha intervingut a través d’un vídeo gravat prèviament. També ha tingut lloc un debat en el qual han participat representants dels espais transfronterers del territori pirinenc com ara Jean Peyrony, Director general de la Mission Opérationelle Transfrontalière (MOT); Martin Guillermo-Ramírez, Secretari general de l’Associació de Regions Frontereres Europees (ARFE); Arola Urdangarin Ferreira, Directora de l’Euroregió NAEN (Nouvelle Aquitaine-Euskadi-Navarra); Xavier Bernard-Sans, Director general de l’Euroregió Pirineus-Mediterrània, i la Secretària general de la CTP, Rosa Amorós Capdevila.

La grabació íntegra de l’esdeveniment està disponible aquí:

Més informació: