Des de la seva creació en 1983 la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) ha tingut un paper d’impulsora de la cooperació entre territoris animant als actors interessats a participar en projectes transfronterers entre França, Espanya i Andorra. A més, des de 2010, moment en el qual es va llançar l’Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic (OPCC) i, especialment, des de l’aprovació de l’Estratègia Pirinenca, la CTP a adoptat un paper protagonista en la posada en marxa i execució de projectes de cooperació transfronterera.

D’aquesta manera la CTP ha passat d’animar als actors del territori a cooperar a ser ella mateixa protagonista de la cooperació participant en projectes. Mostra d’això és que la CTP participa activament, en aquests moments, en onze projectes europeus.

Tant a través de la Unitat de Desenvolupament i Dinamització (UD2) com a través del OPCC, la CTP exerceix el rol de coordinador o de sòcia de projectes de diferents programes europeus com

–             Interreg POCTEFA i Interreg SUDOE, dissenyats en el marc de la Política de Cohesió, que té com a finalitat impulsar el desenvolupament regional a través de la cooperació entre regions europees,

–             LIFE, l’únic instrument financer de la Unió Europea dedicat, de manera exclusiva, al medi ambient i a l’acció pel clima i

–             HORIZON EUROPE, el principal programa europeu de finançament de la recerca i la innovació.

Els projectes en els quals el OPCC està implicat tracten sobre adaptació al Canvi climàtic dels Pirineus, la mitja muntanya, els sòls, els boscos, la salut o la fauna.

Els projectes en els quals participa la UD2 estan relacionats amb el foment de la mobilitat i l’ús de joves, la pedra seca com a patrimoni cultural pirinenc, l’hidrogen com a vector energètic i l’oferta de serveis públics transfronterers en matèria de salut.

La UD2 participa en cinc projectes actualment, dos projectes del programa Interreg POCTEFA en els quals és coordinadora (PETRA i PHYRENE), un altre projecte POCTEFA en el qual participa com a sòcia (TRAMPOLINE II), un projecte del programa Interreg SUDOE (SharedH2) en el qual té el rol d’entitat sòcia i un projecte organitzat per l’OCDE en el qual participa com a cas pilot.

El OPCC, per part seva, està implicat en la gestió i posada en marxa de sis projectes. Dos d’ells són projectes del programa LIFE; es tracta de Pyrenees4clima en el qual el OPCC és coordinador del projecte i el MIDMACC en el qual participa com a soci. A més, participa com a soci en tres projectes del programa Interreg POCTEFA (INBIOPYR, SANA SILVA i SOLPYR) i en un projecte del programa HORIZON EUROPE (MOUNTADAPT).

En total, els onze projectes sumen més de 38 milions d’euros de cost total dels quals més de 25 milions d’euros són finançats per la Unió Europea a través dels diferents programes.

Ser partícip en els projectes europeus era un dels objectius que la CTP es va marcar fa anys i que es reflecteix en l’Estratègia Pirinenca de la CTP. La CTP continua fomentant la cooperació transfronterera tant com Autoritat de Gestió del programa Interreg POCTEFA com amb el seu paper d’impulsora, coordinadora i sòcia activa de projectes europeus amb l’objectiu final de millorar de la qualitat de vida dels habitants del territori.

Més informació sobre els projectes de la CTP aquí.