La Ruta dels Orígens reuneix sis institucions espanyoles i franceses al voltant d’un objectiu comú: compartir els coneixements científics del patrimoni pirinenc mitjançant el tema de l’origen de l’Univers i de l’home. La Ruta dels Orígens és un original viatge cultural que permetrà, tan al públic en general com a les escoles, descobrir sobre el territori pirinenc las múltiples recerques científiques sobre l’Univers i els primers habitants de la Terra. Cada etapa del recorregut representa una període concret de la nostra evolució i el recorregut total proporcionarà una visió global sobre els Pirineus, des del Big Bang, fins a l’aparició de la Humanitat. Per al públic, seran moltes les experiències, des del descobriment de jaciments paleontològics i arqueològics, l’observació del cel i l’exploració de l’Univers, fins a l’estudi de la biodiversitat pirinenca.

Els col·laboradors francesos d’aquest projecte són La Ciutat de l’Espai, el Museu d’Història Natural de Tolosa i el jaciment A Cel Obert de Freurance, a la regió de Gers. Els socis espanyols són el Centre d’Estudis per al Patrimoni Arqueològic de la Prehistòria de la Universitat de Barcelona (CEPAP-UAB), el Centre d’Observació de l’Univers del Montsec a Àger i l’Associació de Recerca i Divulgació del Patrimoni Històric (ARDPH) de Sant Llorenç de Montgai.

El projecte comú preveu la creació d’una exposició itinerant sobre el tema dels orígens que recorrerà el territori pirinenc al llarg de diferents anys, el desenvolupament d’una ruta turística i d’educació permanent formada per animacions individuals dissenyades pels socis d’ambdós costats de la frontera, i la creació d’una exposició permanent sobre els orígens de la vida i de l’Univers, a la Ciutat de l’Espai.

La coherència del circuit i les exposicions realitzades en comú pels socis permetran al públic descobrir la totalitat del territori, tan català com francès, gaudint de les particularitats de cada lloc. El circuit La Ruta dels Orígens s’adreça a tots els públics: familiar, escolar i grups turístics.

Aquest projecte està finançat per la Comunitat Europea i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional. Aquesta iniciativa transfronterera i pluridisciplinar s’inscriu dins del marc del Programa Operacional de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra 2007-2013.