El 5 de febrer es va celebrar a Madrid la primera trobada entre Espanya i França en matèria de desenvolupament sostenible. Aquesta primera jornada de reflexió franco-espanyola es va centrar en la lluita contra el canvi climàtic, amb el títol “Què podem fer junts?”.

La primera sessió de la jornada es va centrar en la situació actual del canvi climàtic i les oportunitats de reflexió que ofereix la conferència internacional sobre Clima que se celebrarà a Paris a finals de 2015. Els ponents, experts reconeguts en relacions bilaterals i canvi climàtic d’Espanya i França, van construir les seves ponències al voltant dels objectius dels dos països, la identificació de necessitats comunes i la definició de possibles iniciatives a desenvolupar.

La sessió de la tarda va centre l’interès en les accions dutes a terme en els territoris d’Espanya i França per a la construcció de territoris sostenibles. Un dels projectes destacats va ser TRANSFERMUGA, impulsat per l’Eurorregió Aquitània-Euskadi i cofinançat amb Fons europeus mitjançant el POCTEFA. Nora Abete, coordinadora de projectes de l’Eurorregió, va explicar com els territoris fronterers van detectar la necessitat d’estudiar els hàbits dels ciutadans en matèria de mobilitat per identificar necessitats i com definir accions orientades a promoure models de transport més sostenibles i eficients.

Aquesta trobada constitueix el primer pas per determinar posicions i emprendre accions conjuntes, entre els dos països, de cara a la futura cimera de París.