Els representants dels set territoris que formen part del Consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) es van reunir el 10 de novembre a Bordeus en el XXXIV Consell Plenari de la CTP. Durant aquest esdeveniment van firmar la Declaració Comuna de Presidents; un document amb què es van comprometre a col•laborar per superar les dificultats i reduir els riscos del territori pirinenc, preservar la seva riquesa natural i cultural i desenvolupar el seu potencial econòmic en l’espai transfronterer.

A la trobada van assistir Alain Rousset, president de la Comunitat de Treball dels Pirineus i president del Consell Regional de Nouvelle-Aquitaine, Pere Roquet, secretari general de l’Organisme de Cooperació Transfronterera Andorrà (OACT), José Luis Soro, conseller de vertebració del territori d’Aragó, Albert Castellanos, director general de promoció econòmica, competència i regulació de Catalunya, Marian Elorza, secretaria general d’acció exterior d’Euskadi, Guillaume Cros, vicepresident del Consell Regional d’Occitaniea / Pyrénées-Méditerranée i delegat d’assumptes europeus i Uxue Barkos, presidenta de Navarra.

Els presents van subratllar la importància per a Europa de la cooperació entre les regions. La col•laboració entre territoris "explica bé què som a Europa i quina Europa volem", va assegurar la presidenta navarresa, Uxue Barkos. En la mateixa línia, Marian Elorza, representant d’Euskadi, va assenyalar que “la cooperació transfronterera és el millor exemple de construcció europea”.

Així mateix, durant el Consell Plenari de la CTP també es va reflexionar sobre l’estratègia de la Comunitat de Treball dels Pirineus, que pretén convertir-se en el full de ruta per a la institució durant els propers anys. “L’estratègia de la CTP reforçarà la cohesió territorial” de les regions de la CTP, va assegurar José Luis Soro, representant d’Aragó. Per la seva part, Guillaume Cros, vicepresident d’Occitanie / Pyrénées-Méditerranée va subratllar que “l’estratègia ha de ser coherent amb les estratègies regionals”.

Sobre el canvi climàtic, un altre dels temes clau per a la CTP, Pere Roquet, representant d’Andorra, va assegurar que “els Pirineus són el laboratori apropiat per analitzar els efectes del canvi climàtic i com adaptar-nos". En aquest sentit, es va presentar, abans de la intervenció dels representant regionals, l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC), iniciativa que va néixer de la mà de la CTP.

La política lingüística va ser un dels aspectes dels quals es va parlar durant la taula rodona en què han participat els representants de les regions, en especial els de Catalunya i Euskadi. “La política lingüística dóna la possibilitat d’utilitzar el català a tots els ciutadans i ciutadanes”, va assenyalar Albert Castellanos, representant de Catalunya.

Els representants dels set territoris van reafirmar amb aquest esdeveniment el seu compromís amb la Comunitat de Treball dels Pirineus, un projecte comú, emprès fa ja més de tres dècades, que s’ha convertit en un actor de primer ordre en matèria de cooperació transfronterera en l’àmbit europeu. Així, la CTP és l’autoritat de gestió del programa europeu de cooperació transfronterera Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020). La regió Nouvelle-Aquitaine ha realitzat a més un balanç del seu primer any en la presidència, que ostentarà fins a 2017.

La Comunitat de Treball dels Pirineus és autoritat de gestió del programa europeu Interreg V-A Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020), com ja ho va ser del POCTEFA 2007-2013. Durant aquest any 2016 s’han aprovat 58 projectes en la 1a convocatòria de projectes, que compten amb 71,2 milions d’euros del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER). La presentació de la 2a convocatòria de projectes es va realitzar amb un seminari, celebrat el 10 de novembre.