Idoia Arauzo, coordinadora actual de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic, i Carles Miquel, cap de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic d’Andorra, van presentar el 29 d’octubre, en el marc del XXXIII Consell Plenari de la CTP, els resultats de l’OPCC fins a l’any 2014 i el pla d’acció del projecte per als pròxims anys.

Els setze referents de l’Observatori i la seva coordinadora estan treballant al voltant de quatre eixos –clima, aigua, biodiversitat i boscos- i volen contribuir a què l’OPCC continuï sent un referent en l’estudi del canvi climàtic en els territoris de muntanya, dins i fora d’Europa.

Amb el disseny del seu pla d’acció, l’OPCC busca fer assequible el coneixement científic perquè la informació recollida pugui ser utilitzada pels destinataris afectats, col·laborar amb centres de recerca, participar en l’impuls de l’estudi del canvi climàtic als territoris de muntanya i consolidar l’anàlisi dels seus impactes a la frontera dels Pirineus.

L’Observatori va començar a funcionar l’any 2011 amb l’objectiu d’avaluar la incidència del canvi climàtic als Pirineus per poder minimitzar les seves conseqüències i adaptar-se als seus efectes. Per a això s’han identificat i caracteritzat els seus impactes sobre els recursos naturals de muntanya, dels quals depenen els sectors socioeconòmics més vulnerables.

Entre els resultats obtinguts en la primera fase del projecte –que va finalitzar en 2014- destaquen la confecció d’un atles florístic comú, l’elaboració de diversos indicadors que tenen en compte els efectes de les variacions climàtiques i dels períodes de sequera o la publicació d’una base de dades d’iniciatives d’adaptació en muntanya.


El conjunt de resultats del projecte es poden consultar
aquí.