Després de tres anys d’esforços realitzats per la Comunitat Foral de Navarra i el departament francès de Pyrénées Atlantiques, el projecte TRANSARLAS, cofinançat amb fons FEDER en el marc del POCTEFA amb un 65%, ha aconseguit refermar una marca i un espai comú transfronterer per a la pràctica d’esquí i d’altres activitats de muntanya i oci a les valls de Baretous i Roncal.

L’objectiu inicial d’aquest projecte era acabar amb la forta estacionalitat de l’oferta turística en aquests dues valls de muntanya, associada gairebé exclusivament a la pràctica d’esquí. Per aquest motiu, entre altres accions, s’han posat en marxa i difós circuits per a bicicletes de muntanya i noves senderes interpretatius amb panells per a descobrir la flora, la fauna i els cims de la zona. A més, s’ha previst la construcció d’un parc infantil, una pista de ‘tubing’ i un edifici per a la recepció d’usuaris amb lavabos, magatzem de bicicletes i un garatge per a la maquinària utilitzada en l’aplanament de les pistes.

L’Esdeveniment de clausura i la presentació de resultats tindran lloc el dijous 18 de desembre a La Mata de Haya i en les instal•lacions de RONCALIA, a la vall del Roncal.