La Comunitat de Treball dels Pirineus va celebrar aquest dijous el seu XXXII Consell Plenari mitjançant una trobada a Andorra entre els representants polítics de les vuit regions membre i els agents d’aquests territoris implicats en projectes de cooperació.

Les vuit regions frontereres (Euskadi, Navarra, Aragó, Catalunya, Llenguadoc-Rosselló, Migjorn-Pirineus, Aquitània i el Principat d’Andorra) es van comprometre davant els més de 200 assistents a potenciar la cooperació entre elles i transformar la frontera pirinenca en un “lloc de trobada”, tal com va expressar el Vicepresident de Midi Pyrénées, Marc Carballido.

Mikel Antón Zarragoitia, director de la Secretaria d’Assumptes Europeus del Gobierno Vasco, va demanar “consolidar la veu transfronterera” de la Comunitat de Treball dels Pirineus i fer d’aquest consorci de regions una entitat “protagonista” a Europa. En aquest mateix sentit es va manifestar Ibán Rabasa, director general de Relacions Exteriors de la Generalitat. En representació de Catalunya, Rabasa va apel•lar al compromís polític per enfortir la labor de la CTP, una entitat amb 32 anys de vida que avui segueix sent “innovadora i pionera”.

El Conseller de Cultura, Turisme i Relacions Institucionals de Navarra, Juan Luis Sánchez de Muniáin i la Consellera regional de Languedoc-Roussillon, Suzanne Delieux, van reforçar aquesta mateixa idea en recordar que la cooperació transfronterera és, al si de la Unió Europea, “natural, necessària i inevitable”. François Maïtia, Vicepresident del Consell Regional d’Aquitaine, va assegurar també que la seva regió treballarà conjuntament perquè la CTP segueixi “animant i impulsant” la cooperació entre els agents econòmics i socials dels territoris fronterers per “millorar la qualitat de vida dels seus habitants”.

Francisco Bono, Conseller d’Economia i Ocupació del Govern d’Aragón, va subratllar, per la seva banda, les oportunitats que ofereix la CTP per generar un “mercat laboral transfronterer” i el Ministre d’Afers exteriors d’Andorra, Gilbert Saboya, va clausurar el Plenari manifestant el seu propòsit de “fer escoltar la veu integradora de la CTP més enllà dels Pirineus”.

El dia anterior els representants de les vuit regions van signar la Declaració Comuna de Presidents.