La celebració d’aquest singular tractat internacional va començar al matí amb el reconeixement de les mugues frontereres en l’alt del Somport per part de l’alcalde de Jaca i dels alcaldes dels municipis francesos d’Etsaut, Cette-Eygun i Urdós.

Com mana la tradició, els francesos van oferir formatges i els espanyols, fruites i flors, simbolitzant així l’agermanament entre les seves comunitats. A l’Ajuntament de Jaca es va procedir a renovar el Tractat, les actes del qual es van enviar als ministeris d’assumptes exteriors d’Espanya i França.

Aquest any es van organitzar diversos actes per celebrar els 500 anys de la firma del Tractat. A la plaça de la Catedral de Jaca n’hi va haver un d’especialment emocionant, amb la interpretació de l’Himne de l’alegria i l’Himne de la Unió Europea, a càrrec de l’Orquestra Simfònica del Vallés (Sabadell) i a la qual es van unir diversos cors de Jaca.

Una mica d’Història…
La primera referència al Tractat es remunta al segle XII, quan el Rei Alfons I d’Aragó va concedir les pastures frontereres als monjos de l’Hospital de pelegrins de Santa Cristina de Somport, un dels tres hospitals més importants del món en aquella època.

En els segles posteriors, els conflictes polítics van portar a la suspensió temporal dels privilegis concedits als ramaders francesos i va caldre esperar fins i tot el segle XVI per a una progressiva normalització de les relacions.

L’any 1513, sota el regnat de Ferran el Catòlic, es va firmar el Tractat del port d’Astun, més conegut al costat francès com a Tractat de la Vésiau, que va suposar la consolidació de les relacions de cooperació entre les comunitats a ambdós costats de la frontera i la fixació de les fronteres entre els dos països. El text del Tractat va quedar inscrit en el Tractat dels Pirineus (1659), el primer gran acord que va fixar la frontera entre França i Espanya.