El projecte IRATI, Bosc de boscos, pretén desenvolupar el turisme i la gestió de l’ús públic en un espai natural transfronterer, afavorint la integració econòmica i social. Es tracta d’un paratge natural especialment ben conservat i amb un gran atractiu turístic. Avui en dia, compta amb 225.000 visitants als “Chalets d’Iraty” a França i amb més de 100.000 a la banda espanyola. Aprofitant aquestes interessants xifres, el projecte transfronterer cerca la cooperació entre les quatre valls on se situa el bosc, de manera que la gestió sigui més fàcil i la destinació més completa i atractiva per als visitants. El Projecte Irati té un pressupost total de 3.859.540 €, el 65% del qual (2.508.701 €) prové de Fons Europeus FEDER, en el marc del POCTEFA.
Les accions se centren en crear una marca comuna a les quatres valls que identifiqui tota l’activitat turística. Una marca única implica eines en comú, com el mapa conjunt del bosc que es va presentar el passat 3 de maig. En aquest queden reflectits tots els senders, una eina bàsica per a l’estructuració del projecte i del territori, que ha de ser la referència comuna per als visitants que vagin a Irati des de qualsevol banda de la frontera. Així mateix, en aquesta mateixa data es van visitar les obres del Centre d’acollida i d’activitats a la part francesa i de la resta d’equipaments. Aquesta visita va comptar amb la presència de la premsa, en especial de la cadena pública de televisió France 3 Aquitaine, que va realitzar un reportatge que es pot veure aquí.

D’altra banda, el passat 23 de juliol es va inaugurar la Casa dels Guardes. Inicialment, tenia la funció que el seu nom indica, però va estar tancada durant 40 anys. Ara s’hi ha obert el Punt d’atenció turística sobre el Bosc d’Irati i també hi haurà una botiga de lloguer de material de muntanya i un bar-restaurant on els visitants podran també comprar objectes promocionals i productes regionals. La resta de la casa s’ha reservat per una zona d’exposició i una sala de juntes i de reunions. Durant la inauguració, la Presidenta de Navarra i de la CTP, Yolanda Barcina va destacar que aquest projecte és un clar exemple de cooperació transfronterera i s’alegrava que hagués estat un dels principals projectes que hagi rebut un clar recolzament econòmic per part dels Fons Europeus mitjançant el POCTEFA.