El passat 8 d’octubre va tenir lloc al Señorío de Bertiz (Navarra) una jornada organitzada dins del projecte Guratrans, un projecte europeu de cooperació transfronterera per a la gestió integral i participativa dels rius transfronterers de l’extrem occidental dels Pirineus.

Durant la jornada s’han presentat diversos estudis sobre la gestió de l’aigua. Es va parlar també sobre “Voluntariat i les dones es mullen”, i es va aprofitar l’ocasió per explicar el projecte Guratrans als agents socials amb els que s’iniciarà el procés d’informació i participació pública.

El Govern de Navarra, a través del Centre de Recursos Ambientals de Navarra (CRANA), va signar diversos convenis amb els ajuntaments de Baztan, Bera, Lesaka i Santesteban, dins del marc d’aquest projecte. Aquests convenis permetran desenvolupar actuacions: estudis sobre la gestió de l’aigua en l’àmbit fluvial, auditories ambientals i diverses activitats de participació pública que buscaran fomentar l’educació i sensibilització ambiental de la ciutadania en la conservació i recuperació dels ecosistemes, així com integrar els diferents elements que intervenen en el cicle hidrològic. El valor conjunt de les activitats previstes dins dels convenis signats ascendeix a un total de 80.900€.

Guratrans es un projecte europeu per a la gestió integral i participativa dels rius Araxes, Bidasoa, Leitzaran, Nivelle i Urumea, situats en l’extrem occidental dels Pirineus. Està cofinançat al 65% amb fons FEDER a través del POCTEFA i el cost, incloent totes les accions en els diferents àmbits geogràfics, ascendeix a 1.240.014,07€.