La publicació presenta les conclusions d’aquest projecte que ha considerat, des d’una perspectiva conjunta del massís pirinenc, temàtiques com el clima, l’aigua, la biodiversitat, els boscos o els riscos naturals, treballant, també, sobre temàtiques transversals en els àmbits de l’adaptació i la teledecció. Així mateix, el projecte ha desenvolupat un geoportal per visualitzar cartogràficament la informació que s’ha anat publicant.

Les accions portades a terme pel projecte han permès, per exemple, detectar un increment de la temperatura mitjana del massís de 0,21 ºC en el darrer decenni; evidenciar una disminució de les precipitacions en un 2,5% por decenni en el conjunt dels Pirineus; o elaborar un atles florístic comú amb l’objectiu de caracteritzat la diversitat pirinenca i identificar les espècies més vulnerables. En el marc del projecte també s’han elaborat indicadors que tenen en compte els efectes de les variacions climàtiques i dels períodes de sequera associats a les formacions vegetals forestals del conjunt de la cadena pirinenca entre 2000 i 2012.

Al mateix temps, la identificació de les vulnerabilitats del territori enfront als canvis climàtics en el marc de l’acció adaptació, ha desembocat en la publicació on-line d’una base de dades d’iniciatives d’adaptació en muntanya (85 als Pirineus en matèria d’adaptació i 18 en l’àmbit Europeu).

Aquests resultats impulsen l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic per seguir treballant en l’anàlisis de l’evolució del clima als Pirineus per poder limitar els seus impactes i adaptar-se als seus efectes.

Podeu consultar aquí el document complet (FR i ESP).