El Dia de la Cooperació Europea és una oportunitat per donar visibilitat a la feina que duem a terme els projectes de cooperació transfronterera. Aquest any, per primera vegada, uns 40 països han celebrat la cooperació i el treball conjunt entre les comunitats locals transfrontereres, el 21 de setembre de 2012. Des del POCTEFA, ens hem volgut afegir a aquesta iniciativa organitzant activitats públiques a Pamplona, Navarra, regió que exerceix la Presidència rotatòria de la CTP, autoritat de gestió del programa POCTEFA.
El dia 19 al matí diversos socis dels projectes POCTEFA van pintar fitxes de dòmino en el que va ser el taller inaugural. Representants de projectes com ara CRANA, TESS, Yelmo, Pirineus de Circ van posar en marxa la seva imaginació. A la tarda, els joves de Nuevo Futuro, del projecte Lazos-Liens-Loturak van plasmar la seva visió sobre la frontera.
El dia 20, les activitats van girar al voltant del lliurament de premis del concurs d’art "Frontera, espai de cooperació". Javier Manzanos, Director del Centre Huarte i membre navarrès del jurat i Alfons Valdés, pintor, arquitecte i membre andorrà van lliurar el primer premi a Amaia Gracia, guanyadora del Gran Premi per la seva obra "Pirenaico expandido". Diversos artistes locals també van pintar fitxes de dòmino d’una gran qualitat artística.
L’acte final de les celebracions va tenir lloc el mateix Dia de la Cooperació Europea, el 21 de setembre. Per començar, es va oferir una roda de premsa per part d’una delegació transfronterera, formada per Cristina Arcaya, Secretària General de la CTP; Michel Perez, Conseller Regional de Migjorn-Pirineus i Pere Roquet, Secretari General de l’Organisme Andorrà de Cooperació Transfronterera. Aquesta mateixa delegació, a la que es va unir el Vicepresident de Navarra, Juan Luis Sánchez de Muniáin, va donar una empenta a la primera fitxa de dòmino que s’havia col•locat a la plaça del Castillo per tal de provocar la caiguda de totes les altres en efecte dòmino, tot simbolitzant la "caiguda de les fronteres".
Totes aquestes activitats han tingut com a objectiu apropar la tasca de la cooperació transfronterera a la població i destacar el valor que aquesta hi té en la millora de la qualitat de vida de la població i en el desenvolupament del territori.
Poden veure aquí vídeos i fotos de les celebracions: