El Dia de la cooperació europea és un esdeveniment coordinat per INTERACT. Compta amb el suport de la Comissió Europea i reuneix més de 70 programes de cooperació territorial de més de 35 països, tant de la Unió Europea, com de països veïns. Té com a objectiu organitzar una campanya de comunicació comuna per tal de sensibilitzar els ciutadans sobre els importants resultats obtinguts gràcies a la cooperació transfronterera i al finançament de més de 20 000 projectes de cooperació.

Per tal de celebrar el Dia de la cooperació europea 2013, la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), autoritat de gestió del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (POCTEFA), col•labora amb el projecte Circuldouce, cofinançat amb fons FEDER en el marc del POCTEFA amb un 65%, i proposa un passeig familiar amb bicicleta des de Behovia (frontera franco-espanyola) fins a Endarlaza (Navarra). Aquest recorregut de set quilòmetres al llarg del Bidasoa permetrà als participants descobrir un dels projectes de cooperació que compten amb el suport financer de la Unió Europea.

A Endarlaza, per descansar i recuperar forces abans d’emprendre el camí de tornada, es realitzaran animacions per a nens i adults, amb degustacions de productes regionals d’ambdós costats de la frontera, jocs per als més petits sobre temes relacionats amb la frontera, la cooperació i els idiomes, un estand d’informació sobre la cooperació europea, la música, etc.

Per als més valents, s’han organitzat:
 

  • Una cursa no competitiva de 42 km entre Behovia i Bertiz. Per registrar-se en línia, cliqueu aquí.
  • Una marxa ciclista familiar de 15 km entre Sunbilla i el Parc Natural de Bertiz. Per registrar-se en línia, cliqueu aquí.
Per als que desitgin participar en aquestas cursas, és obligatori inscriure’s.

Pot consultar el comunicat de premsa sobre l’esdeveniment POCTEFA per al Dia de la Cooperació Europea en espanyol, francès i basc.
___________________________

Circuldouce: creació d’una ruta transfronterera de circulació reduïda
El canvi climàtic, la crisi energètica, l’asfíxia dels nuclis urbans (sobretot en el període estival), l’augment de certs problemes de salut… Són moltes les raons que han motivat la decisió d’habilitar un itinerari de circulació tranquil•la pel litoral.

Les expectatives dels habitants i dels turistes d’ambdós costats de la frontera franco-espanyola són similars, per la qual cosa el projecte havia de ser transfronterer.

El projecte Circuldouce consisteix a crear i desenvolupar un eix de circulació reduïda entre Baiona i Pamplona, ambdues situades sobre l’itinerari EuroVelo núm. 1, que uneix el Cap Nord amb Sagres, al sud de Portugal. Es tracta de promoure noves pràctiques per a un turisme sostenible a través del condicionament d’un primer tram de 60 km entre Getaria (Pirineus Atlàntics) i Bertiz (Navarra). A més, per rebre i informar els senderistes i ciclistes, s’ha creat un centre d’acolliment de l’itinerari núm. 1 a l’antic edifici de duanes de la ciutat fronterera d’Irun. Cal destacar que, a banda de l’interès mediambiental de l’operació, aquest projecte té un impacte econòmic en tota la zona, ja que permet el desenvolupament d’un nou turisme que beneficia directament tots els professionals del sector. Aquest nou producte turístic atreu clients nous, àvids de descobrir d’una manera diferent, més respectuosa amb el medi ambient, les riqueses d’aquesta zona. Ja es comencen a collir els fruits…

Per a més informació sobre el projecte Circuldouce, cliqueu aquí o consulteu la pàgina web: www.euroziklo.com