L’objectiu és aconseguir una comunitat més ben identificada en l’àmbit nacional i europeu com a territori clau de la cooperació transfronterera a Europa, una comunitat que porta a terme projectes emblemàtics amb l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic i la promoció del territori amb el llançament de “2011, Any dels Pirineus”.

La meva experiència de gairebé 20 anys al capdavant de projectes privats i públics de desenvolupament, tant internacionals com locals, urbans, muntanyencs o rurals, el meu coneixement de les polítiques públiques o de la direcció d’equips ha de poder ajudar la CTP a aconseguir aquest nou repte.

Des del 2007, la CTP gaudeix del reconeixement d’Europa i porta a terme un programa europeu de cooperació transfronterera, el POCTEFA, que dinamitza, en especial, la cooperació en totes les seves formes a tots els punts dels Pirineus. Aquest programa, de més de 168 milions d’euros, viurà una segona convocatòria de projectes a principi del 2011; encara queden 30 milions per programar, i l’equip tècnic de la CTP, juntament amb els seus col·laboradors treballen per posar en línia la informació relativa a la convocatòria de projectes a mitjan de febrer.

Des d’ara, la CTP ha de preparar el futur i ha de posicionar-se per a la propera generació de programes europeus de cooperació 2014/2020 que es decideixen a mitjan de 2011 i 2012; en aquesta línia, participem en el grup de treball implantat per la Comissió “Reflexió sobre el futur objectiu 3 (2014-2020)”.

La CTP es converteix en un òrgan consultiu pel que fa a la Comissió Europea. Després d’aportar contribucions sobre el futur dels GECT, el llibre verd sobre la protecció dels boscos contra el canvi climàtic, el futur de la PAC,… en l’últim plenari la CTP va mostrar una posició clara sobre l’estratègia Europa 2020. Amb aquesta base, el proper mes de novembre ens reunirem amb la Comissió Europea per preparar les nostres accions de lobbisme per al 2011 i, el primer semestre de 2011, amb el comissari europeu encarregat de la política regional, Johannes Hahn.

La CTP treballa com a facilitador polític per al conjunt del territori POCTEFA i com a impulsor de projectes.

La CTP és un valor d’expertesa. El nostre equip, format per 10 persones especialitzades en la direcció i el seguiment dels projectes europeus, la comunicació i la gestió de projectes, està al servei del conjunt dels col·laboradors del territori per ajudar-los a concretar el seu projecte, trobar els col·laboradors adequats i implicar-se com a col·laborador o com a responsable en la implantació de projectes estratègics considerats transversals.

El 2011, la CTP integrarà Andorra amb el seu organisme de cooperació a les instàncies oficials del Consorci, després de la modificació del Tractat de Baiona ratificat pel parlament francès i espanyol. Aquesta nova fórmula significa un nou impuls per a la CTP, que es constitueix jurídicament per una única entitat, més eficaç, més forta per fer arribar la veu dels seus vuit membres als estats i a Europa.

El futur és a favor nostre.

Encara ens queda molt camí per recórrer. Ens toca aprofitar les oportunitats futures, perquè el 2011 sigui l’any dels Pirineus, aquí i arreu.

Bones festes!

Xavier Bernard Sans, director,

i tot l’equip de la CTP