El programa inclou la inauguració d’un monument a uns metres de la frontera, que comptarà amb la presència d’autoritats franceses i espanyoles, conferències històriques i animacions.
El tractat de “lies e patzeries” del Pla d’Arrem es va signar el 22 d’abril de 1513 en ple conflicte entre Espanya i França, per tal de restablir la pau i la col•laboració a nivell local entre les veïnes valls de la Vall d’Aran: Ribagorça i Benasc (Aragó), Conca de Tremp (Catalunya), Coserans (Arieja), Comenge (Alta Garona) i la Vall d’Aran.
Aquest tractat és part dels elements fundadors d’una identitat pirinenca i representa un dels fonaments de l’Europa actual. Fa referència als drets de pas, el repartiment de les pastures i de l’aigua, i actualment es continua aplicant.
L’oficina de turisme de les Valls de Sant Beat organitza aquesta jornada commemorativa amb la participació d’un gran nombre de persones, tant físiques com jurídiques, d’ambdós costats de la frontera.
Posteriorment, Ràdio Val Pireneus emetrà el 22 d’abril un programa especial (www.rvpfm.net/)
Properament es publicaran els programes complets a: www.lesvalleesdesaintbeat.fr

_______________
Extracte del tractat redactat en occità, en la seva varietat gascona aranesa:

…Item. es Estat articulat entre la ditas partides/ quen temps de guerre lous habitants de tous/ lous pais dessus dicts tant d’un estrem/ que dautre pouiran conversar y communicar ensemble/ et fer les feits de marchandises comme dit/ es dessus, lous uns dap lous autres ainsin/ Comme sy ero bonne pats, Et pouiran anar/ sous de la part de France et deus pais dessus/ dits en las terres deu Rey dAragon…/
…Pareillement, que deu reaume d’Aragon/ compreses en la presente surceance Et/ capitulacion pouiran anar franquemen et/ quitemen entre Sarrancoly per toutes/ las valees doueieil louron, larboust, luchon/ et frontignes entre a la ciutat Sainct lize/ Ville de Sainctgirons viscontat de Couserans/ Et per toute la castelanie de Castillonnes…/