Així, reunits al voltant del projecte “2011 – Any dels Pirineus”, el conjunt dels territoris de la CTP ha participat en el desenvolupament de la imatge i prestigi dels Pirineus. Per primera vegada, els professionals del turisme francesos, espanyols i andorrans han treballat plegats al servei dels Pirineus. Aquesta iniciativa ha posat de manifest l’existència d’un territori viu i dinàmic, especialment a través dels quatre-cents esdeveniments que han tingut lloc en aquesta operació. Aprofito l’ocasió per agrair personalment a cadascun d’ells que l’Any dels Pirineus hagi gaudit d’una programació de qualitat.

El 2011 ha estat també un any clau per a l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic, que ha assolit velocitat de creuer gràcies a la creació del lloc web i a l’estudi sobre adaptació. Aquest Observatori és un eix estratègic d’actuació per la CTP, atès que el canvi climàtic ja es pot observar en aquests moments als Pirineus. Aquesta realitat exigeix que ens anticipem als seus efectes, tot preparant a partir d’ara estratègies d’adaptació dels territoris, especialment pels sectors econòmics i els espais naturals més vulnerables. Gràcies a l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic, la CTP dota els territoris d’una eina d’ajuda per la presa de decisions polítiques per tal d’enfrontar-se a les adaptacions que exigeixen els efectes del canvi climàtic.

Diversos exemples evidencien com, treballant plegats mitjançant la CTP, el territori es fa més fort en el seu conjunt i pot preparar-se millor pel futur.

Una cooperació que es viu de forma quotidiana a través del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Europeu (POCTEFA), la gestió del qual va a càrrec de la CTP. Referent a això, l’any 2011 ha estat un any difícil per la revisió del sistema de control i de certificació que actualment permet garantir els pagaments durant el primer trimestre de 2011. L’any 2011 també és el de la posada en marxa d’una nova convocatòria de projectes, que permetrà programar-ne de nous per a començament de l’any 2012. D’altra banda, el 2011 marca l’inici dels preparatius del proper període de programes europeus 2014-2020. La Comissió Europea ha realitzat diferents propostes de text per la futura política de cohesió europea, així com la futura reglamentació europea. Aquests preparatius seran el nostre objectiu clar i el nostre eix d’actuació durant els propers dos anys.

Actualment, una de les prioritats de la CTP és, efectivament, preparar la seva candidatura per gestionar els Fons Europeus de Cooperació Territorial per al període 2014-2020. Fent-se valer de la seva experiència única en gestió transfronterera integrada i de la innovació de la que és creditora i amb l’objectiu de reforçar la integració territorial europea, la CTP va anunciar a la Comissió Europea i als Estats membres, durant el Consell Plenari celebrat el 28 d’octubre a Tolosa, que, arribat el moment, presentarà la seva candidatura per gestionar els Fons Europeus de Cooperació Transfronterera per al període 2014-2020 i, amb aquest objectiu ens preparem, des d’aquest moment, per la propera generació de programes.

Qui millor que el conjunt dels territoris que representa la CTP per implicar-se en tot el seu territori? L’any 2012, la CTP celebra els seus trenta anys. Trenta anys d’experiència en cooperació al servei del territori. Trenta anys de cooperació per convertir la frontera en un lloc de trobada i intercanvi amb un únic objectiu: el desenvolupament harmoniós i durador de tota la zona fronterera. L’any 2012 també serà l’any de l’entrada d’Andorra al Consorci de la CTP a través del seu organisme de cooperació, l’OACT (Organisme Andorrà de Cooperació Transfronterera). Es tracta d’un veritable reconeixement per part dels Estats francès i espanyol, així com en el context europeu, d’aquest membre de ple dret de la CTP des dels seus orígens.

La CTP treballa en nom del reconeixement i el desenvolupament d’un territori únic a Europa, respectuós amb les seves riqueses naturals, que afavoreix una economia local verda capaç de protegir el seu entorn al mateix temps que es sustenta sobre elles, i que està al costat dels seus habitants amb productes de qualitat que estan disponibles al llarg de tota la frontera. Continuant per la via de la cooperació, som més forts. A la nostra vida quotidiana, marcada per la crisis, la cooperació és una alternativa per la que la CTP vol apostar. I us convido a apostar amb nosaltres.

Tot l’equip de la CTP os desitja unes Bones Festes i els seus millors desitjos per l’any 2012.

Xavier Bernard Sans, director
i tot l’equip de la CTP