El 15 de novembre s’ha celebrat a Pamplona (Navarra) el XXX Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus.
S’ha anunciat la incorporació del Principat d’Andorra al Consorci (més informació aquí), concretada amb la signatura del Conveni Interadministratiu d’Adhesió de l’Organisme Andorrà de Cooperació Transfronterera al Consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus i la modificació dels Estatuts del Consorci.


La CTP ha realitzat una valoració "positiva" de la seva contribució al procés d’integració transfronterera des què el 1982, fa 30 anys, es va adoptar la declaració de la Conferència de Regions Pirinenques que va donar origen a aquesta entitat. "Resta en la memòria el record d’antany quan la frontera era utilitzada com una barrera per a l’allunyament i per marcar diferències entre qui habitem en ambdós costats de la muntanya", diu la declaració comuna adoptada pels Presidents i representants dels territoris de la CTP. Un text en el què la CTP reitera la seva disposició a gestionar fons del Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (POCTEFA) 2014-2020, atès que el proper any finalitza la designació dels projectes per al període 2007-2013.
Les autoritats de les vuit regions han explicat el contingut d’aquesta declaració en roda de premsa. En relació amb això, la Presidenta de Navarra ha subratllat la voluntat de la CTP de mantenir aquest "espai de col•laboració". "En aquests moments de crisi col•laborar és més necessari que mai", ha afegit Yolanda Barcina. Per la seva part, Luisa Fernanda Rudi, Presidenta d’Aragó, ha remarcat que gràcies a la tasca de la CTP els Pirineus són ara una barrera més petita que fa 30 anys. "I d’aquí a altres 30 anys, aquesta barrera serà més permeable del que ho és avui en dia", ha dit.
La declaració comuna consta de vuit apartats. En els dos primers es destaca la tasca desenvolupada per la CTP, i en el tercer s’anuncia la integració del Principat d’Andorra al Consorci de la CTP.

Desenvolupament, fons europeus, transports i adaptació al canvi climàtic

En el quart apartat de la declaració, la CTP reafirma la seva voluntat de ser un "autèntic espai interregional europeu que simbolitzi la solidaritat entre territoris" i destaca que és un "instrument capaç i necessari per adaptar les orientacions estratègiques de la UE davant dels reptes regionals i, per consegüent, augmentar l’eficàcia de les polítiques econòmiques, socials i mediambientals mitjançant estratègies conjuntes a favor del desenvolupament sostenible".
En cinquè lloc, la CTP mostra el seu suport a la decisió de la Comissió Europea de mantenir el seu compromís amb la política regional, i demana que no passi a un segon pla la realitat territorial de la CTP i les necessitats de les zones. També demana un major protagonisme en la política de cohesió comunitària.
En el sisè apartat, la CTP anuncia que presentarà la seva candidatura per esdevenir autoritat de gestió del pròxim Programa Operatiu de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (POCTEFA 2014-2020).
Finalment, en els apartats setè i vuitè, la CTP defensa, davant de l’actual crisi econòmica i financera, la necessitat d’apostar per eficients xarxes transeuropees de transports, telecomunicacions i energies per tal que esdevinguin "autèntics vertebradors del territori" i contribueixin a "consolidar el mercat únic europeu". Es reafirma la necessitat d’implantar estratègies comunes perquè les economies s’adaptin als desafiaments del canvi climàtic.
La Declaració comuna es pot llegir aquí.

Doble sessió

El Consell Plenari va arrencar el dimecres 14 de novembre amb una recepció que la Presidenta de Navarra i de la CTP, Yolanda Barcina, va oferir als assistents al Museu Jorge Oteiza (web) d’Alzuza. Els participants van visitar el Museu, que acull la col•lecció personal del reconegut escultor i artista integral (Orio,1908-San Sebastià, 2003).

La jornada de dijous s’ha desenvolupat en dues sessions paral•leles, ambdues a la Ciutat de la Música de Navarra. D’una banda, s’ha fet la reunió anual dels Presidents, a la que han assistit les autoritats que representen els vuit territoris que conformen la CTP. Per part espanyola, han assistit les Presidentes de Navarra i Aragó, Yolanda Barcina i Luisa Fernanda Rudi, respectivament; el Secretari de Govern de la Generalitat de Catalunya, Germà Gordó; i el Secretari General d’Acció Exterior del País Basc, Guillermo Echenique. Per part francesa, ho han fet el Vicepresident del Consell Regional d’Aquitània, François Maïtia; el Conseller Regional de Llenguadoc-Rosselló, Marcel Mateu; i el Vicepresident del Consell Regional de Migjorn-Pirineus, Marc Carballido. I, per part d’Andorra, ha participat el Ministre d’Afers Exteriors i President de l’Organisme Andorrà de Cooperació Transfronterera, Gilbert Saboya Sunyé.

La cooperació es fa música
A la Sala d’Orquestra s’ha celebrat, d’altra banda, una sessió de treball en què les comissions i els grups de treball que integren la CTP han fet balanç dels 30 anys d’existència de l’organisme i han redactat un full de ruta, a curt i mig termini, on han plasmat els objectius i les accions per assolir-los. La sessió, denominada "Orquestrar la cooperació", ha reunit prop de 75 persones de les Comissions d’Infraestructures i Comunicacions, i Formació i Desenvolupament Tecnològic; i dels grups de treball de Cultura; Esport i Joventut; Medi ambient; Ordenament del Territori; l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic.
La jornada ha finalitzat amb un acte de clausura en què han participat tots els assistents al Consell Plenari, i amb l’actuació del grup transfronterer Aulodia Oboe Ensemble, que està format per alumnes dels Conservatoris de Pamplona, Baiona (Aquitània) i Irún (Guipúscoa), sota la direcció de Juan Mari Ruiz i Jacky Morel.

_________________
30 anys d’història

A l’entrada de la Ciutat de la Música s’ha instal•lat una petita exposició que, amb motiu dels 30 anys d’existència de la Comunitat de Treball dels Pirineus, pretén sintetitzar l’origen i els valors de l’organització transfronterera.
Cal remarcar que la CTP va sorgir el 1983 per dotar la zona pirinenca d’una estructura de cooperació transfronterera semblant a les que existien en altres fronteres europees. El seu principal objectiu és contribuir al desenvolupament del massís pirinenc tenint en compte els seus reptes i preservant les seves riqueses, tot fomentant la cooperació transnacional.
La Comunitat de Treball dels Pirineus porta 30 anys fomentant la cooperació per tal de convertir la frontera en un lloc de trobada i intercanvi amb dos objectius: el desenvolupament harmoniós i durador de tota la zona fronterera – i la millora de les condicions de vida dels seus habitants.