El passat 24 de setembre es va presentar davant la premsa el projecte TRANSFERMUGA a Hendaia, ciutat transfronterera i seu de l’Eurorregió Aquitània-Euskadi. L’objectiu és realitzar un estudi sobre la mobilitat transfronterera per impulsar una unió amb tren entre Donòstia-San Sebastià i Baiona.

El projecte, cofinançat al 65% amb fons FEDER a través del POCTEFA, té com a objectiu conèixer amb precisió quines són les necessitats de mobilitat transfronterera i la potencialitat del tren per tal de satisfer aquesta demanda. L’Objectiu 3 del POCTEFA és el transport i, en aquest cas, el seu objectiu és aconseguir un espai de mobilitat sostenible on els mitjan menys contaminants assumeixin major protagonisme enfront del vehicle privat.
En aquest sentit, els dos governs regionals, socis del projecte, consideren fonamental millorar la connexió ferroviària d’ambdós territoris no només mitjançant xarxes d’altes prestacions sinó també amb serveis ferroviaris de rodalies que satisfacin les necessitats quotidianes de la gent a preus assequibles.
Aquests mateixos governs regionals han creat l’Eurorregió Aquitània-Euskadi (cap de fila de TRANSFERMUGA) com a instrument per tal d’integrar tots els esforços de cooperació transfronterera, ja que només des de l’àmbit transfronterer es pot donar solució a alguns dels problemes dels ciutadans que resideixen en ambdós costats de la frontera, han afirmat en declaracions prèvies.