El passat 30 d’agost es va presentar a Eugi el projecte YELMO, destinat a promoure el desenvolupament econòmic i social de la localitat d’Eugi (Navarra) i de Banka (Pirineus Atlàntics), a través del patrimoni cultural tan característic d’ambdues localitats, com són les antigues fàbriques d’armes i els forns de bronze.

El projecte turístic té en compte dos exemples de gran rellevància al territori: la Real Fàbrica d’Armes d’Eugi i l’Alt Forn de Bronze de Banka. Per això posarà en valor el patrimoni natural i cultural del territori des d’una lògica sostenible, articulant un nou itinerari europeu de patrimoni industrial. Per això, s’utilitzarà com a base les antigues fàbriques d’armes, les antigues ferreries, els forns industrials i els elements que els van propiciar (aigua, fusta, mineria, tècniques de fabricació) que existeixen als termes municipals de Banka i Consell d’Eugi. YELMO està cofinançat per Fons FEDER, forma part del Programa de Cooperació Transfronterera Espanya-França-Andorra (POCTEFA), gestionat per la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) i té assignada una subvenció de 737 905 euros.
La totalitat del projecte inclou la creació d’un centre històric de referència inaugurat al març; un espai expositiu creat amb l’objectiu de donar a conèixer als visitants les fites històriques més representatives de la zona. El projecte inclou, així mateix, la creació de dos itineraris: una senda peatonal per l’embassament d’Eugi i un recorregut BTT.

Més informació en castellà