El dijous 27 d’octubre a Tolosa, dins del marc del seu Consell Plenari, la CTP va entregar els seus premis, adjudicats a projectes a favor de la cooperació transpirinenca.

El Premi Joventut de la CTP, dotat amb 10 000 €, va ser entregat a l’Institut de ensenyament general i tecnològic agrícola Federico García Lorca de Théza (Pirineus orientals) i a l’Institut Axular de San Sebastià (País Basc) pel seu projecte: “Del País Rossellonès al País Basc: els nostres alumnes en el camí del desenvolupament sostenible". Aquest projecte d’educació per al desenvolupament es centra en dues temàtiques mediambientals: la gestió de l’aigua i la gestió de la biodiversitat.  

 

El projecte es desenvolupa en diferents seccions. Es basa en l’organització de viatges d’estudi que permetin als alumnes descobrir i comprendre altres territoris diferents als seus, i que giren al voltant de temes lligats al desenvolupament sostenible dels territoris, les seves dimensions històriques i culturals i l’aplicació de l’Agenda 21 al centre col·laborador. Durant el projecte es realitzarà un documental sobre la col·laboració. Les imatges les gravaran els alumnes amb el material que disposin les escoles. Per últim, en el marc d’aquest projecte, es desenvoluparà una plataforma col·laborativa multimèdia dedicada al desenvolupament sostenible. L’objectiu és permetre l’accés a aquests recursos a altres centres escolars del territori de la CTP, animant-les així a unir-se a aquest projecte.

Respecte al Tribut de les Tres Vaques, aquest va rebre el Premi “Forces Vives” de la Comunitat de Treball dels Pirineus, reconeixent d’aquesta forma el paper històric d’aquest pacte transfronterer i el seu valor com a patrimoni cultural immaterial. El Tribut de les Tres Vaques (1375) es pot considerar el tractat vigent més antic d’Europa.

El Tribut de les Tres Vaques ha creat vincles tan forts entre els municipis del Roncal i Baretous que les seves relacions van molt més enllà de la cerimònia del Tribut de les Tres Vaques. Fa 50 anys van construir, amb els seus propis mitjans, una carretera transfronterera que uneix les dues valls i, avui en dia, duen a terme de manera conjunta projectes turístics i educatius amb la neu com a tema principal.

Segons Ángel Luís de Miguel, alcalde d’Isaba (Vall del Roncal-Navarra) aquest reconeixement ajudarà per a què la UNESCO declari el Tribut de les Tres Vaques “Patrimoni de la Humanitat”. També va expressar el seu desig perquè la CTP, com a organisme transfronterer, organitzi anualment una jornada de treball sobre el territori del Tractat, així com la seva intenció de crear un premi per a la pau, tenint en compte que el Tribut de les Tres Vaques és la celebració de la pau més antiga d’Europa.

Per a visualitzar les entrevistes als guardonats, cliqueu aquí.