El dijous 27 d’octubre, amb motiu del Consell Plenari de la CTP celebrat a Tolosa (Migdia-Pirineus), Navarra va assumir la presidència de la Comunitat de Treball dels Pirineus.

Els Presidents dels territoris membres de la CTP es van reunir segons l’estipulat i van adoptar una “declaració comú per a la interconnexió de les línies ferroviàries situades a ambdós costats dels Pirineus” (Descarregueu el document en francès i userfiles/file/2011_11%20novembre/declaration%20commune_2011_ES.pdf).

Els Presidents també prenen nota de les propostes de la Comissió Europea relatives a la política de cohesió per al període 2014-2020 publicades el 6 d’octubre de 2011 i fan una crida al recolzament dels Estats i al Parlament Europeu.Dins aquest marc, i en nom de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP), actor principal en el pla europeu de cooperació transfronterera, s’alegren de l’important espai consagrat a la cooperació transfronterera en aquestes propostes.
Per això, desitgen recordar que la CTP és la primera entitat transfronterera a Europa que gestiona un programa europeu des de l’any 2007. Fent ús d’aquesta experiència única de gestió transfronterera integrada i de la seva prometedora innovació amb l’objectiu d’enfortir la integració territorial europea, la CTP anuncia a la Comissió Europea i als estats membres que presentarà, en el moment oportú, la seva candidatura per a la gestió dels fons europeus de cooperació transfronterera per al període 2014-2020, i amb aquest motiu ja ens estem preparant per a la propera generació de programes.

 Els presidents es van felicitar per l’èxit d’aquest Consell Plenari que va reunir 600 actors socioeconòmics de la zona transfronterera, malgrat l’agressió patida per Yolanda Barcina, Presidenta de la Comunitat Foral de Navarra. De fet, durant la taula rodona pública, la Presidenta va ser objecte d’una agressió per part dels opositors a la línia d’alta velocitat. La policia nacional francesa està duent a terme una investigació i la regió Migdia-Pirineus ha presentat una denúncia. Després d’una interrupció de la sessió, la Presidenta va tornar a la taula rodona sota el calorós aplaudiment dels participants. Tots els Presidents, que van condemnar l’agressió, van elogiar la seva sang freda.

 

Els principals eixos estratègics per a la nova Presidència

Amb motiu del seu discurs de presa de possessió de la Presidència, Yolanda Barcina va mostrar la seva determinació a no deixar-se intimidar per actes vils i gratuïts i va afirmar que, com a Presidenta de la CTP, continuarà recolzant els projectes dels eixos ferroviaris Atlàntic, Mediterrani, així com de la travessia central dels Pirineus. A continuació va exposar els eixos principals de la estratègia de la CTP pels propers dos anys:

  •  Gestionar la segona convocatòria de projectes del Programa Operacional de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra i realitzar la promoció de la candidatura de la CTP per a la gestió de fons europeus per a la cooperació transfronterera 2014-2020;
  • Continuar amb els projectes iniciats per la Presidència de Migdia-Pirineus, en particular el de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic;
  • Finalitzar la darrera fase de l’evolució jurídica de la CTP, formalitzant d’aquesta manera l’adhesió del Principat d’Andorra a la CTP;
  • Afavorir els projectes de cooperació transfronterera orientats cap a un creixent intel·ligent, sostenible i integrador en el marc de l’estratègia Europa 2020. I continuar reforçant el paper de la CTP a l’escena europea per a què sigui un interlocutor clau en temes com la política de cohesió social, infraestructures i transports.
  • Promoure les accions orientades cap al desenvolupament sostenible, com la creació d’una xarxa d’espais naturals pirinencs.
  • Desenvolupar activitats de turisme sostenible per a professionalitzar el sector del turisme i potenciar la marca Pirineus/Pyrénées.