El dilluns 12 de desembre de 2011 va néixer oficialment l’Euroregió Aquitània-Euskadi. Alain Rousset, President del Consell Regional d’Aquitània i el seu homòleg espanyol, el lehendakari Patxi López, van firmar l’acta de constitució de l’Euroregió Aquitània-Euskadi.

Per mitjà de la fórmula d’Agrupació Europea de Cooperació Territorial (AECT), aquest conveni pretén “aprofundir en la cooperació entre aquestes dues regions i contribuir a la creació d’un gran espai de relacions, intercanvis i projectes comuns". Les dues regions desitgen millorar i reforçar les seves accions en matèria de transports de viatgers i mercaderies, en matèria de recerca i innovació (de manera especial, i mitjançant la posada en comú de clusters i pols de competitivitat), en matèria d’educació i formació, de política lingüística, d’alimentació, de salut, en matèria agrícola i cultural, així com també en matèria de desenvolupament sostenible.

L’equip de l’Euroregió s’instal·larà a la seva seu a Hendaia a principis del 2012 i es procedirà a una concertació amb totes les forces vives que contribuiran a fer realitat aquests intercanvis. Al març es presentarà el primer Pla d’Acció.

Aquesta és la segona Euroregió, la primera es va constituir l’agost de 2009 entre França i Espanya, reunint les regions Migdia-Pirineus, Llenguadoc-Rosselló, Catalunya i Balears.