L’estudi permet analitzar les vulnerabilitats del territori pirinenc davant el canvi climàtic i conèixer les iniciatives d’adaptació desenvolupades al Pirineu i en altres espais de muntanya. Una guia adreçada als actors pirinencs recull de manera sintètica les recomanacions per a cada un dels sectors investigats.

El passat dia 28 de maig de 2013, l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC) va presentar a Tolosa l’Estudi sobre l’adaptació al canvi climàtic als Pirineus. Aquest estudi coincideix amb la recent publicació de l’Estratègia Europea d’adaptació al canvi climàtic, per part de la Comissió Europea, i ofereix un nou enfocament sobre aquest tema al posar èmfasi en l’adaptació de la societat al nou context climàtic. L’estudi ha estat encarregat per la Regió Migjorn-Pirineus en el marc del projecte POCTEFA OPCC i ha comptat amb la col•laboració de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP).

El seminari de presentació de l’estudi va comptar amb la presència Jean-Louis Etienne, President del Consell Científic de l’OPCC. Segons Jean-Louis Etienne, l’escalfament global s’ha convertit en una "malaltia crònica de la Terra" que necessita "mesures a llarg termini". I segons el metge i explorador francès, gràcies a l’OPCC, els Pirineus compten amb un avantatge respecte a altres zones de muntanya en disposar d’un instrument de cooperació interregional i transfronterera que li permet abordar aquesta qüestió de manera integral, contribuint a reduir els impactes adversos del canvi climàtic i augmentant la visibilitat dels Pirineus a nivell internacional.

Per a més informació sobre aquest tema i descarregar les presentacions del seminari, consulteu la pàgina web de l’OPCC.

Propera cita: el 6 de novembre 2013 l’OPCC organitza a Pamplona el Col•loqui Internacional sobre canvi climàtic en zones de muntanya. Trobareu en breu tota la informació en la web de l’OPCC.


Jean-Louis Etienne. Foto: OPCC                                                                              Seminari a Tolosa. Foto: OPCC