L’Observatòri Pirenenc del Cambiament Climatic realisa un primièr punt d’estapa de la mutualisacion de las coneissenças scientificas sul pic del cambiament climatic en montanha.

Menada dempuèi abril de 2010, l’Observatòri Pirenenc del Cambiament Climatic a engatjat una consultacion larga dels actors de son territòri en vista de recensar las coneissenças scientificas existentas a l’escala dels Pirenèus e susceptiblas d’alimentar sos trabalhs per apregondir la coneissença dels pics directes o indirectes del cambiament climatic.
Prealable vertadièr a la définicion d’indicators del cambiament climatic, aqueste recensament a permes de botar en lutz 240 estudis e donadas sus l’ensembla del massís, que mai de 180 directament espleitables.
Seguida en aquesta estapa primièra, lo trabalh conjunt dels membres de la Comunautat de Trabalh dels Pirenèus (CTP), dels actors socioprofessionals del territòri e dels membres del Conselh Scientific, associats en grops de trabalh tematics, a menat a la proposicion d’un perfil pirenenc despartit (estat vertadièr dels luòcs trasfrontalièrs de las caracteristicas e enjuòcs majors del massís fàcia al cambiament climatic) e d’una primièra seria d’indicators de seguit.

Dins lo quadre del XXVIIIen Conselh Plenièr de la CTP, l’Observatòri Pirenenc del Cambiament Climatic, jos la proteccion de son Conselh Scientific e de sos partenaris territorials, s’es propausat de sintetisar son trabalh jos la forma d’un primièr document public de sensibilisacion (telecargatz la brocadura en francés e en espanhòl).
Per fin de perseguir e de perpetuar aqueste Observatòri, de permetre l’entresenha dels indicators e d’estudiar e propausar d’estrategias d’adaptacions possiblas pels sectors economics e mitans naturals los mai vulnerables, un plan d’accions va desenant èsser botat en plaça. Per aquò, lo projecte va èsser depausat al moment del apèl a projectes a venir qui serà lançat dins lo quadre del POCTEFA.