La Xarxa Transfronterera de l’Economia Social i Solidària TESS ha reunit el dimecres 1 de febrer al Palau Kursaal de Donòstia-Sant Sebastià les diferents famílies de l’Economia Social a la primera jornada d’aquestes característiques que se celebra a Euskadi.
La trobada, que ha estat clausurada per la Consellera d’Ocupació i Afers Socials del Govern Basc, Gemma Zabaleta, (veure vídeo) ha servit per subratllar la importància d’aquest model de gestió, com una forma positiva d’afrontar la crisi i reconsiderar el paper que l’economia ha de jugar a la nostra societat. La Consellera, encarregada de clausurar l’acte, ha destacat l’Economia Social com una forma de gestió responsable, “que ha demostrat que la racionalitat econòmica i el progrés social no són incompatibles.”

La jornada, organitzada per la Confederació de Cooperatives, Konfekoop, soci de TESS, juntament amb l’Associació Navarra d’Empreses Laborals, ANEL i la Chambre Régionales de l’Économie Sociale et Solidaire d’Aquitaine, CRESS Aquitània, ha estat inaugurada per representants de les tres organitzacions sòcies de TESS. En primer lloc, el president de l’ANEL, Luis María Gallo, ha posat en relleu la importància d’aquesta trobada “per posar en marxa dinàmiques de coneixement mutu i sinèrgies” i ha subratllat que la cooperació és “clau” atès la dimensió de les empreses. “Ser competitius i eficaços sense deixar de ser generosos i participatius i amb l’objectiu de generar ocupació”. Al llarg de la jornada, se ha posat de manifest la importància de fer prevaler les persones al capital per tal d’assolir objectius a favor del desenvolupament sostenible i l’interès general. S’han exposat algunes dades que demostren que l’Economia Social permet la creació d’ocupació estable i de qualitat. A Euskadi suposa el 8,9% de l’ocupació, a Navarra el 3,6% i als Pirineus Atlàntics (França) el 9,8%. Al País Basc, el 2010 hi havia 80.696 persones ocupades en empreses d’Economia Social, xifra que s’havia reduït un 1,2% respecte de 2009 mentre que el total d’ocupats havia disminuït un 4,9%.

La Xarxa Transfronterera de l’Economia Social i Solidària, anomenada Projecte TESS, és una iniciativa de cooperació per reforçar el paper de l’Economia Social en el desenvolupament social i econòmic al territori transfronterer de Navarra, Aquitània i País Basc.
La Xarxa neix de la mà de tres socis: ANEL (Associació Navarra d’Empreses Laborals), que lidera el projecte, KONFEKOOP, Confederació de Cooperatives d’Euskadi i CRESS Aquitània, Chambre Régionale de l’Économie sociale et solidaire d’Aquitaine. Aquest projecte està cofinançat al 65% amb Fons FEDER mitjançant el Programa de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra 2007-2013. Els objectius:

  • Reforçar el paper de l’Economia Social en el desenvolupament social i econòmic del territori transfronterer d’Aquitània, Navarra i País Basc.
  • Posar en marxa una dinàmica de treball continuat entre les organitzacions d’Economia Social dels territoris transfronterers.
  • Incrementar la visibilitat de l’Economia Social al territori transfronterer.
  • Fomentar l’Economia Social com a mecanisme efectiu d’inserció laboral i de generació d’ocupació de qualitat.

La jornada s’ha tancat, a més a més, amb la lectura d’un manifest on les organitzacions de l’Economia Social a Euskadi s’han compromès a la creació i manteniment dels llocs de treball, davant d’altres mesures de superació de la crisi econòmica. (veure vídeo)