L’exposició temporal «LA RUTA DELS ORÍGENS» estarà oberta al públic des del 22 d’octubre fins el 5 de novembre a la Ciutat de l’espai de Tolosa (França) i posteriorment al Centre d’Observació de l’Univers d’Àger (Lleida, Espanya) gràcies a la col•laboració de Migjorn-Pirineus, Catalunya i els 6 socis del projecte CAMÍ DELS ORÍGENS.

En el marc del projecte LA RUTA DELS ORÍGENS es proposen als visitants de la Ciutat de l’Espai tres nous espais. El primer està dedicat a l’inici de la vida a la Terra i al sistema solar i es van inaugurar l’abril de 2010 "EL CENTRE DE LA TERRA" i "PORTA MÓN". El juny de 2011, es va dedicar una planta d’exposició a l’Astronomia: L’OBSERVATORI. L’exposició " EL CAMÍ DELS ORÍGENS " convida als visitants a un viatge pel territori pirenaic, a la recerca del nostre passat: del Big-Bang a l’aparició de la Humanitat.
El projecte Orígens té un pressupost total de 2.606.897 euros (per al període 2010-2012), un 65% del qual prové de fons FEDER, en el marc del Programa de Cooperació Territorial entre Espanya, França i Andorra (POCTEFA). Programa gestionat per la Comunitat de Treball dels Pirineus des de 2007, com a autoritat de gestió, amb un import total de 168M euros per a tota la zona transfronterera França-Espanya-Andorra.