El divendres 14 de desembre es va inaugurar la depuradora d’Ainhoa (barri de Dantxaria) en presència del Sr. Michel Hiriart, President de la Comunitat de Municipis del Sud del País Basc (CCSPB), el Sr. José Javier Esparza Abaurrea, Conseller de Desenvolupament Rural, Medi Ambient i Administració Local del Govern de Navarra. Aquest projecte transfronterer, cofinançat amb Fons FEDER a través del POCTEFA, està dedicat a la Millora de la qualitat del riu Nivelle (AQNIV, Amélioration de la Qualité de la Nivelle).
El tractament de les aigües residuals dels municipis d’Urdax (Navarra), Ainhoa (Pirineus Atlàntics) i del barri fronterer de Dantxaria, és competència de la Comunitat de Municipis del Sud del País Basc. El 2005, les anàlisis efectuades en el riu Nivelle van evidenciar que la depuradora del barri de Dantxaria, situada al municipi d’Ainhoa, era massa petita, per la contaminació de les activitats comercials de les vendes, que provocaven abocaments freqüents d’aigües no tractades al medi ambient, i portaven a observar uns resultats alarmants a les anàlisis bacteriològiques del Nivelle, riu a baix.
Després dels estudis elaborats pels socis, la solució adoptada va ser la de la reconstrucció total de la depuradora, per augmentar la seva capacitat, la realització d’un estany tap a la zona existent i la creació d’un tractament previ de greixos a prop de la frontera. Les obres van començar el desembre de 2012 i la gestió d’aigües es va efectuar el 18 de setembre de 2012. Després la inauguració, el passat 14 de desembre, la nova depuradora entrarà en fase d’observació.
Per a més informació, descarregueu el comunicat de premsa en francès, espanyol i basc.