El projecte Guratrans, un projecte transfronterer per a la millora dels rius pirinencs, inicia un procés d’informació que vol estimular la participació ciutadana en la conservació dels ecosistemes de cinc rius situats a l’extrem occidental dels Pirineus. Aquestes accions per al foment de la participació ciutadana en la gestió responsable de l’aigua s’inscriuen dins de la Directiva Marc de l’aigua de la Unió Europea.

El passat 8 d’octubre va tenir lloc al Señorío de Bertiz (Navarra) una jornada organitzada dins del projecte Guratrans, un projecte europeu de cooperació transfronterera per a la gestió integral i participativa dels rius transfronterers de l’extrem occidental dels Pirineus.

Durant la jornada s’han presentat diversos estudis sobre la gestió de l’aigua. Es va parlar també sobre “Voluntariat i les dones es mullen”, i es va aprofitar l’ocasió per explicar el projecte Guratrans als agents socials amb els que s’iniciarà el procés d’informació i participació pública.

El Govern de Navarra, a través del Centre de Recursos Ambientals de Navarra (CRANA), va signar diversos convenis amb els ajuntaments de Baztan, Bera, Lesaka i Santesteban, dins del marc d’aquest projecte. Aquests convenis permetran desenvolupar actuacions: estudis sobre la gestió de l’aigua en l’àmbit fluvial, auditories ambientals i diverses activitats de participació pública que buscaran fomentar l’educació i sensibilització ambiental de la ciutadania en la conservació i recuperació dels ecosistemes, així com integrar els diferents elements que intervenen en el cicle hidrològic. El valor conjunt de les activitats previstes dins dels convenis signats ascendeix a un total de 80.900€.

Guratrans es un projecte europeu per a la gestió integral i participativa dels rius Araxes, Bidasoa, Leitzaran, Nivelle i Urumea, situats en l’extrem occidental dels Pirineus. Està cofinançat al 65% amb fons FEDER a través del POCTEFA i el cost, incloent totes les accions en els diferents àmbits geogràfics, ascendeix a 1.240.014,07€.