El passat 27 de juliol es va presentar oficialment el projecte Irati, en presència del conjunt dels col·laboradors del projecte, a Irati, Navarra. Aquest ampli projecte transfronterer és fruit d’una cooperació entre les valls de Zuberoa i de Salazar a Navarra i pretén desenvolupar l’oferta turística d’Irati.Val a dir que Irati és un dels principals punts d’interès de la zona en matèria de turisme verd. A més, el bosc, amb certificació PEFC per la gestió sostenible, és la fageda més gran d’Europa i una de les més ben conservades (amb el bosc negre). La cooperació transfronterera entre les quatre entitats (a Navarra, les assemblees de les valls del Sindicat de Zuberoa) no només permet impulsar projectes ambiciosos per a Irati, també vol gestionar el territori de manera sostenible.

 

El projecte Irati, concretament, té un pressupost de 3.859.540 €, el 65% (2.508.701 €) procedeix del fons europeus FEDER, en el marc del Programa de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra (POCTEFA). El projecte engloba vuit eixos de treball: crear les infraestructures (renovació de les cases d’Irati i el centre d’activitats Vall de Salazar, les millores dels xalets d’Irati i la construcció d’un auditori a Zuberoa, la xarxa de rutes,…), desenvolupar plans de gestió, crear un producte turístic, articular un pla d’ús públic, formar les persones que hi intervenen, dinamitzar el territori, difondre el projecte i fer-ne un seguiment.

 

La renovació de la Casa dels Guàrdies

La cita del 27 de juliol a Irati va permetre als participants visitar la part navarresa del projecte, van poder veure els dos edificis, que daten del segle XIX, en procés de renovació. A l’època es tractava de les cases dels guàrdies, però han estat tancades durant 40 anys.

 

A la Casa dels Guàrdies s’obrirà el punt d’informació turística del Bosc d’Irati. També inclourà una botiga de lloguer de material de muntanya i un bar-restaurant, on els visitants també podran comprar objectes promocionals i productes regionals. A la resta de la casa s’hi destinarà una zona d’exposicions, una sala d’assemblees i de reunions.

 

Ben a prop, la Casa d’Écurie permetrà, en algunes ocasions, allotjar altres activitats, com l’acollida de grups, o servirà de refugi en cas d’imprevistos meteorològics.

 

Finalment, el projecte també preveu l’ampliació de la zona d’aparcament (cotxes i autobusos) i la millora de les senyalitzacions, accessos, zones de descans, etc.