El dimecres 25 de gener va tenir lloc a Jaca el seminari balanç organitzat per la Universitat de Pau et des Pays de l’Adour i la Universitat de Saragossa, sobre les accions conjuntes que es duen a terme des de fa dos anys. Va ser l’ocasió per celebrar la cooperació entre aquestes dues institucions i per agrair les collaboracions financeres institucionals i europees, especialment a través del programa POCTEFA, que afavoreixen aquesta cooperació en benefici dels estudiants, professors, de la R+D, però també de tots els habitants d’aquests territoris que en són beneficiaris.

Els representants de les institucions i de les universitats van comentat àmpliament aquesta cooperació, que existeix des de fa 10 anys i es va formalitzar el 20 de juny de 2011 amb la signatura d’un conveni. Aquest projecte únic té com a objectiu millorar la qualitat de l’R+D, però també, d’una manera més àmplia, millorar la qualitat de l’educació. Varen explicar que aquest conveni correspon a les estratègies regionals però també a l’estratègia europea i posa en evidència desafiaments molt concrets sobre qüestions com ara, per exemple, la cotutela de la tesi, les cotitulacions, els intercanvis universitaris, així com la inserció a la vida professional.

Per a ells, aquesta cooperació remet a una qüestió de desenvolupament dels territoris que gaudeixen dels avantatges que ofereixen les universitats i l’ensenyament superior. L’educació i la formació són qüestions fonamentals i tenen un benefici evident en els territoris que valoren rebre una educació superior lligada als teixits econòmics.

Manuel José López Perez, Rector de la Universitat de Saragossa va concloure d’aquesta manera la seva obertura: “Aquesta cooperació s’està desenvolupant de manera modesta, però és més que una senzilla cooperació entre universitats. El que està en joc és el futur del coneixement a Europa, que passa per les fortes aliances entre territoris. La difícil situació que passa Europa avui en dia no ha d’impedir que mirem cap al futur. I aquest futur passa per les regions del coneixement, regions de la recerca, regions que van més enllà de les fronteres inexistents en aquest camp."

Per visualitzar l’obertura del seminari en vídeo