El passat 13 de juliol va tenir lloc, un any més, l’ancestral Tribut de les Tres Vaques a la Pedra de Saint Martin, just a la divisòria de la frontera número 262, al coll d’Ermaz, a 1.721 m de altitud.

Amb aquest acte, les autoritats locals de Baretous (Bearn, França) i de Roncal (Navarra, Espanya) rememoren la pau signada entre les dues valls per conflictes de pastures, que es remunta al 1375. Durant l’acte, que se celebra sense interrupció des d’aquesta data, es ratifica un acord que va acabar amb les disputes per l’aprofitament de pastures i de fonts. El tribut és l’aportació en espècies (tres vaques) que els ramaders de la vall de Baretous han de pagar als seus veïns fronterers d’Isaba, Garde, Urzainqui i Uztárroz, tots de la vall del Roncal, pel dret de gaudi de les pastures. Els caps de bestiar que es lliuren han de ser sine macula (sense taques) i han de presentar el mateix tipus de banyes, pell i dents.
Just abans del lliurament dels animals, els alcaldes de les valls del Roncal i de Baretous, vestits amb la indumentària tradicional de la zona, renoven el compromís de pau que va acabar amb els conflictes.
Aquest any, el mal temps i la pluja van deslluir la tradicional cerimònia a què van assistir la presidenta del govern de Navarra, Yolanda Barcina, i la consellera de Desenvolupament Rural, Indústria, Ocupació i Medi Ambient, Lourdes Goicoechea.
El gener de 2011 el govern de Navarra va declarar l’acte bé d’interès cultural immaterial i festa d’interès turístic de Navarra.