Els representants dels vuit territoris de la CTP han signat la Declaració Comuna de Presidents en un acte en el qual la regió francesa d’Aquitània va assumir la presidència del Consorci
El 29 d’octubre es va celebrar el XXXIII Consell Plenari de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. Com cada any, els representants dels vuit territoris de la CTP van fer un balanç de la importància de la cooperació transfronterera i del treball de la institució en un acte en el qual la regió francesa d’Aquitània va assumir la presidència del Consorci.

Després de dos anys al capdavant de l’organisme, el Ministre d’Afers exteriors d’Andorra, Gilbert Saboya Sunyé, va passar el testimoni al President del Consell Regional d’Aquitània, Alain Rousset, nou President de la Comunitat de Treball dels Pirineus fins a 2017.

En el Consell Plenari van intervenir els representants dels territoris: Gilbert Saboya, Ministre d’Afers exteriors d’Andorra i President de l’Organisme Andorrà de Cooperació Transfronterera; Alain Rousset, Président du Conseil Régional d’Aquitaine; Francisco Javier Lambán, Presidente del Gobierno de Aragón; Roger Albinyana Siagi, Secretari d’Afers Exteriors i de la UE de la Generalitat de Catalunya; Iñigo Urkullu, lehendakari del Govern d’Euskadi; Suzanne Delieux, Conseillère Régionale du Languedoc-Roussillon; Marc Carballido, Vice-président du Conseil Régional de Midi-Pyrénées i Uxue Barkos, Presidenta de Navarra.

La jornada va començar amb la signatura de la Declaración de presidentes. El document destaca la importància de l’any 2015 per la CTP, ja que en aquest any s’ha aprovat el Programa Interreg V-A Espanya, França, Andorra (POCTEFA 2014-2020), s’ha confirmat a la CTP com la seva Autoritat de Gestió i s’ha iniciat la primera convocatòria de projectes d’aquest programa, que es va obrir el 10 de setembre i es tanca el 10 de novembre de 2015.

En paral·lel a la Declaració van ser presentades les línies principals del POCTEFA 2014-2020 per Pilar Maça, coordinadora de la Secretaria Conjunta del Programa, i es van exposar alguns dels projectes de referència de l’anterior Programa POCTEFA 2007-2013: l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic (OPCC), projecte transversal de la CTP; GALLIPYR i PIREMOBV, projectes transversals del POCTEFA 2007-2013; ENTREPYR, un projecte de proximitat del Programa; i DROJNET2, un projecte de proximitat del POCTEFA 2007-2013.

Amb la signatura de la Declaració Comuna, les autoritats dels vuit territoris assumeixen el seu compromís per garantir la implementació de projectes veritablement transfronterers i enfocats a l’assoliment dels objectius emmarcats en les polítiques europees. Un any més, la CTP posa de manifest el seu compromís amb la conservació del patrimoni natural apostant per la continuació de l’Observatori Pirinenc de Canvi Climàtic, un projecte emblemàtic per la CTP.