El 9 de maig de 1950, Robert Schuman va presentar la seva proposta d’organització per a Europa, indispensable per mantenir les relacions pacífiques. Aquesta proposta, coneguda amb el nom de “Declaració Schuman”, es considera el naixement de la Unió Europea.
Avui, 9 de maig, Dia d’Europa, s’ha convertit en un símbol europeu que, juntament amb la bandera, l’himne, el lema i la moneda única, identifiquen la Unió Europea com a entitat política. El Dia d’Europa és una ocasió per realitzar activitats i celebrar festes que uneixin Europa als seus ciutadans, al mateix temps que contribueixin a la unió dels pobles entre sí.
Per això, en tot el territori transfronterer Espanya-França-Andorra se celebrarà una sèrie d’actes destinats a festejar Europa. Per citar alguns exemples:
El Govern d’Aragó, el Servei de Fons Europeus i Europe Direct organitzen un seminari obert al públic sobre el tema “La contribució del finançament europeu al creixement sostenible d’Aragó: períodes de programació 2007-2013 i 2014-2020”. El seminari tindrà lloc a les 11h a la sala Jerónimo Zurita de l’edifici Pignatelli (Pg. Ma. Agustín n. 36, Saragossa).
Navarra, en el marc de la seva Presidència de la CTP, celebrarà la cooperació al nostre territori centrant les seves festivitats al voltant de la CTP, com a estructura que representa l’esperit europeu. D’aquesta forma, Pamplona acollirà, del 9 al 12 de maig, un mercat artesanal on participaran artesans de tots els territoris de la CTP. Aquesta estarà present mitjançant un estand on es donarà a conèixer la CTP i els seus territoris.
Al nord, Midi-Pyrénées celebra la festivitat d’Europa al llarg de tot el mes de maig amb el lema “joli mois de l’Europe”, on hi ha activitats per a tots els gustos: passejos en bicicleta, espectacles, cafès-col•loqui, concerts, exposicions, degustacions, pobles europeus… organitzades per nombrosos socis i institucions. Descobriu el programa al següent enllaç: www.europe-en-midipyrenees.eu/le-joli-mois/
A Aquitània, el Consell Regional d’Aquitània organitza cinc esdeveniments:
– Dimecres 9 de maig – Nit a l’Hôtel de Région, de 19 a 21h: Els estudiants de secundària reconstrueixen Europa
– Dijous 10 de maig i divendres 11 de maig – Bordeus, Agen i Baiona: A la trobada de l’Oficina Aquitània Europa
– Diumenge 13 de maig – Moll de Bordeus, enfront de la plaça Quincoces: Participació al poble d’Europa de la MEBA (Casa d’Europa a Bordeus)
– Del 16 al 30 de maig – Vestíbul de l’Hôtel de Région, exposició “Europa, lloc on tot va començar…De Robert Schuman als nostre dies: 60 anys de fets concrets” i exposició “Tatiana & Dirk etap(p)e / 5”, oferta per la Representació a França de la Comissió Europea.
– Dijous 24 de maig – Hôtel de Région, de 18 a 20.30h. Europa i els europeus a través de la premsa. Debat amb el Moviment europeu France Gironde i el Club de Premsa de Bordeus.

A més a més, en col·laboració amb els 15 membres de la Xarxa Europe, s’organitzaran més de 60 esdeveniments en tota la regió d’Aquitània de l’1 al 31 de maig per tal de descobrir les diferents cares d’Europa. Agrupacions locals, escoles, instituts, entitats de formació, associacions, centres culturals, cinemes, estructures econòmiques (com la incubadora regional), missions locals, punts i oficines d’informació a la joventut… tothom parla d’Europa…
Per a més informació: http://jolimoiseurope.aquitaine.eu

Tots els programes estan disponibles a les pàgines web institucionals dels seus territoris.