Falten pocs dies perquè s’acabi el 2012 i arriba el moment de mirar cap a enrere i concretar el que queda per fer. A tota Europa, la situació és molt complicada i els nostres territoris no s’escapen d’aquesta realitat. Però també cal reconèixer que, per la CTP, l’any 2012 ha estat un any de molts èxits.

2012, un any de reflexió
en el que s’han celebrat els 30 anys de la creació de la CTP. S’ha pogut valorar la contribució de la Comunitat de Treball dels Pirineus des de la seva creació, com a promotora d’accions orientades a reforçar la integració transfronterera, fomentar intercanvis, identificar problemes comuns i buscar solucions compartides. Avui en dia, la frontera com a barrera només és un record i, en aquests moments de crisi, és més necessari que mai col•laborar.
2012, un any d’actuació amb l’adhesió de l’Organisme Andorrà de Cooperació Transfronterera al Consorci de la Comunitat de Treball dels Pirineus (més informació aquí) i la modificació dels Estatuts del Consorci; la creació de Kulturpyr, una base de dades cultural de tot el territori de la CTP; els avenços de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic; el llançament del projecte Piremobv sobre mobilitat transfronterera; la convocatòria d’Investigaci, Ulysses… per destacar algunes de les accions de la CTP l’any 2012.
Pel que fa a la CTP com a autoritat de gestió del POCTEFA, cal destacar que, l’any 2012, el programa ha recuperat la normalitat després que de donar per finalitzada la interrupció del termini de pagaments a finals de 2011. A data d’avui, el programa ha recuperat la seva normal evolució i els projectes han tornat a rebre els pagaments. D’altra banda, tampoc es pot oblidar l’èxit de la segona convocatòria del POCTEFA que, amb la programació de 38 projectes, ha permès empeltar en el territori 30 milions d’euros de FEDER.

Els reptes per a 2013

Des de la CTP no hi ha dubte que continuant per la via de la cooperació som més forts. Tots els territoris estan molt afectats per la situació econòmica i la cooperació és una alternativa per la qual tots els territoris volen apostar a través de la CTP.
Els reptes per a l’any que ve són molt importants. Per a la CTP, l’any 2013 serà un any clau per a molts aspectes.
L’any 2013, la CTP té com a objectiu consolidar i racionalitzar el treball de les comissions perquè la seva feina tingui encara més repercussió sobre el terreny i en la cooperació entre els actors dels nostres territoris. En el marc del projecte de l’Observatori Pirinenc del Canvi Climàtic l’horitzó temporal és, de moment, fins el 31 de desembre de 2013. Per a la CTP és un eix principal d’actuació i es treballarà per donar-li continuïtat en el curt, mitjà i llarg termini, tal i com ho exigeix aquesta temàtica i perquè quan es disposi de tots els elements necessaris, es puguin implantar estratègies comunes per tal que les economies s’adaptin als desafiaments del canvi climàtic.
Però, sense cap mena de dubte, el principal repte per a la CTP el 2013 és aconseguir ser l’autoritat de gestió del pròxim Programa de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra per al període 2014-2020. Seria un gran èxit que una entitat com la CTP gestionés un programa europeu de cooperació territorial. No s’ha d’oblidar que aquesta és una experiència única a tota Europa i volem tenir l’oportunitat de desenvolupar-la encara més. Som conscients de la importància i transcendència que això té i de la necessitat de garantir una gestió d’acord amb les coordenades que determina Europa, de manera que es garanteixi d’adequada administració dels fons europeus. Tenint molt en compte les exigències que estableixen els reglaments definitius del nou període de programació (2014-2020), continuarem treballant perquè la Comissió Europea designi novament la CTP com a autoritat de gestió.

El 2012 hem fet caure les fronteres. El 2013, continuarem treballant perquè desapareguin.
Tot l’equip de la CTP us desitja Bones Festes i un Feliç Any Nou!