Les noves tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) estan revolucionant l’activitat agro-ramadera. Un bon exemple d’aquests canvis és el projecte pilot e-Pasto amb el que es busca ajudar els pastors pirinencs en el control dels ramats. Gràcies a la utilització de collars dotats amb sistemes de geolocalització via satèl•lit es podran obtenir dades sobre l’estat de salut dels caps de bestiar, així com la seva ubicació. A més, amb aquest projecte pilot també es vol trobar la manera d’interaccionar amb el ramat a través de senyals com ara sons, vibracions o impulsos elèctrics, per influir en la ubicació del ramat i dirigir-lo al lloc desitjat. D’aquesta manera s’evitaria la instal•lació de tanques físiques, preservant el paisatge i estalviant costos.

Després d’una primera fase d’experimentació a Prat d’Albis (Departament d’Arieja, a la Regió de Migjorn-Pirineus) la segona fase d’aquest projecte es desenvoluparà el 2014 a la comarca guipuscoana d’Urola-Erdia. Durant aquesta segona fase es continuaran desenvolupant els prototips (collar emissor-receptor i programes d’interfície per a l’anàlisi de dades) i es continuaran investigant els diferents mètodes d’interacció amb el ramat (tipus d’estímul, durada i freqüència).

El projecte pilot e-Pasto és una iniciativa que s’emmarca dins d’AGRIPIR, un projecte de cooperació transfronterera finançat per Fons FEDER a través de POCTEFA i que reuneix socis bascos, francesos i catalans.

Per a més informació sobre el projecte AGRIPIR,cliqueu aquí.


Foto: Projecte AGRIPIR                                                                                 Foto: Projecte AGRIPIR