La Maison de l’Emploi et de la Formation de Saint Louis/Trois Frontières i de Sundgau (Alt Rin, França) organitza el 16 i 17 de novembre de 2010 el Col·loqui nacional sobre les temàtiques de l’ocupació i de la formació professional des del punt de vista de la col·laboració transfronterera.

Als territoris fronterers, milions de persones evolucionen en el que cal anomenar conques de vida, i hi treballen. Tot i així, cal destacar que en el camp de l’ocupació i de la formació, la cooperació transfronterera continua sent difícil. S’han implantat nombroses iniciatives sobre aquests temes a les zones transfrontereres, a través dels centres de promoció de l’ocupació, dels serveis públics d’ocupació, dels ens locals i de les associacions. Aquests apropaments, però, sovint es basen en la iniciativa local, en la bona voluntat dels actors.
Així doncs, aquest col·loqui és una oportunitat per identificar i reagrupar les experiències i les bones pràctiques existents a les diferents zones transfrontereres, per reflexionar sobre com es poden superar els obstacles. L’objectiu, de fet, és tractar el futur de les zones frontereres. Com organitzar aquests territoris per garantir la innovació a les pràctiques en el mercat laboral? Què cal per aconseguir que aquestes zones frontereres esdevinguin autèntiques aglomeracions frontereres amb un potencial econòmic important?

En el marc del col·loqui, la CTP participa en els debats sobre la qüestió de la formació professional; entre d’altres, presenta dos projectes desenvolupats en el marc del programa europeu POCTEFA (Programa Operacional de Cooperació Territorial Espanya-França-Andorra 2007-2013):

PIREFOP – Pirineus formació professional. L’objectiu és millorar la transparència i el reconeixement de les qualificacions professionals i afavorir la difusió d’innovacions i de saber fer en matèria de formació professional per desenvolupar un mercat laboral transfronterer francoespanyol.

EICT-Euro-Institut Català Transfronterer. Vol implantar una eina de formació transfronterera comuna que associa les dues universitats col·laboradores (Perpinyà i Girona) i referents del territori que permeti respondre els nous reptes de cooperació d’aquesta zona.

 

Podeu baixar-vos el programa (en francès).