Guardonada amb el premi Vargas Llosa de novel•la, Hendaya és un intens thriller lingüístic que s’endinsa en les complexes nocions d’identitat i frontera, d’emigració i exili, amb la localitat fronterera francesa com a lloc simbòlic on conflueixen els seus destins.

En un sòrdid bar de carretera, un home acorralat imagina la història que explicarà als desconeguts que aviat vindran a interrogar-lo. El seu nom és Jacques Munoz, sense ena palatal, fill d’emigrants espanyols a París, a qui la seva mare mai va voler ensenyar l’espanyol perquè fos un francès "pur". Després de la mort d’aquesta, la visita de la família materna reactiva el record de la llengua prohibida i, amb ella, les preguntes sobre el passat.

Així comença aquesta novel•la de l’escriptor Marcos Eymar. Construïda segons les pautes de la novel•la negra, Hendaia va més enllà d’aquest gènere literari al incloure agudes reflexions sobre les nocions d’identitat i frontera. Abordant la complexa qüestió del desarrelament en l’emigració i l’exili, aquest thriller és la primera novel•la de "frontera" de la literatura espanyola.

Una lectura molt recomanable per a les properes vacances.