El Monestir de Leire i l’associació Les Orgues d’Urrugne duen a terme un projecte de cooperació transfronterera, amb l’òrgan i el cant gregorià com a eines per a l’intercanvi cultural. El projecte rep el nom de “Virila”, per una llegenda medieval que explica l’èxtasi de l’abat Virila de Leire en escoltar el cant d’un ocell.

Amb el projecte Virila es pretén millorar la formació musical dels alumnes d’òrgan de l’escola de música d’Urruña, a més de reconstruir l’òrgan de tribuna de l’emblemàtic monestir navarrès. Aquestes activitats estan creant una càlida relació humana entre els participants d’ambdues parts dels Pirineus i tot apunta a que les relacions d’amistat i cooperació es mantindran després de la finalització del projecte. Virila és un projecte cofinançat amb Fons FEDER a través del programa POCTEFA.

El passat 29 de juny va tenir lloc la IV Jornada de Música Gregoriana en la qual van participar mig centenar de socis procedents de la localitat francesa d’Urruña i d’algunes poblacions properes. Els monjos van oferir als assistents una sessió sobre cant gregorià i la seva interpretació. Els habitants d’Urruña van poder participar també durant la missa del cant gregorià amb els monjos i van poder escoltar algunes obres de clàssics espanyols per a òrgan.

L’intercanvi cultural es va desenvolupar en espanyol, francès i basc i les activitats van incloure a més una visita guiada al monestir de Leire i al Panteó dels antics Reis de Navarra. També va haver-hi temps per gaudir de la bellesa natural de l’entorn.

Abans d’acomiadar-se, els participants es van donar cita en dues noves trobades el proper any. La primera la realitzaran al febrer els alumnes de l’Escola d’Urruña que, aprofitant els treballs del muntatge de l’òrgan a Leire, podran estudiar la seva estructura. La segona trobada estarà oberta al públic general i inclourà un concert amb el nou òrgan a càrrec dels alumnes i professors d’Urruña.

Una petita enquesta a mà alçada va permetre constatar l’interès dels participants de tornar a Leire per a la inauguració de l’òrgan, i, per què no, per allargar la visita uns dies i descobrir les joies del patrimoni natural, musical i històric de Navarra.

Per a més informació sobre el projecte Virila, cliqueu aquí.